BANK: ÄVEN NORDEA OCH SEB MÅSTE GE DFS MER INFORMATION-BN (NY2)

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
29 mars 2019, 09.12

(Tillägg: kommentar från SEB i de två sista styckena)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska finansmyndigheten DFS, Department of Financial Services, ber om ytterligare information rörande Nordeas och SEB:s transaktioner med Danske Bank, som misstänks ha möjliggjort penningtvätt på upp till motsvarande 2.000 miljarder kronor.

Det skriver Bloomberg och hänvisar till en källa med insyn i ärendet.

Bankerna måste också ge mer information om sitt arbete med Mossack Fonseca, advokatfirman som var central i den så kallade Panama-härvan.

Under torsdagen sparkades Swedbanks vd Birgitte Bonnesen, bland annat efter att myndigheter anklagat banken för att ha brustit i sin informationsgivning. En av dessa myndigheter var DFS.

Det finns inga indikationer på att Nordea och SEB är misstänkta i utredningen, men DFS önskemål om mer information är ett tecken på att myndigheten inte är nöjd med den information som getts efter en begäran i februari, uppger Bloombergs källor.

DFS har inte velat kommentera ärendet.

Nordea uppger sig samarbeta med alla myndigheter i länder där banken är verksam.

SEB skriver i en kommentar i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt:

"SEB har löpande kontakt med de myndigheter som bedriver tillsyn i de marknader där vi är verksamma. När det gäller enskilda förfrågningar är det en dialog vi har direkt med berörda myndigheter. Det är en helt normal del av vår löpande verksamhet. Vi samarbetar alltid i full transparens och delar den information som myndigheterna efterfrågar".