BOMARKNAD: BYGGTS UPP REKORDUTBUD AV BOSTADSRÄTTER - HEMNET

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
30 mars 2020, 14.41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De senaste veckorna har det byggts upp ett för årstiden rekordhögt utbud av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet. Detta till följd av en kombination av att det läggs ut mycket nya annonser samtidigt som försäljningen dämpats något.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vi har ett för veckan rekordhögt utbud. Det brukar vanligen sjunka lite inför påsk, men i år har det i stället stigit. Detta rekordhöga utbud har byggts upp av att det kommer ut många nya bostäder till salu samtidigt som vi haft en viss minskning av försäljningsvolymerna de senaste veckorna, även om aktiviteten är fortsatt relativt hög", säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Han bedömer att det nog blir lite av ett andningsuppehåll nu inför påsk, men att utbudet sedan kan fortsätta öka efter det, så länge som det inte kommer några nya restriktioner som riskerar att lägga en våt filt över bostadsmarknaden. Detta har setts i länder som vidtagit mer kraftfulla tvingande åtgärder för att begränsa spridningen av coronaviruset, där exempelvis bostadsmarknaden i Storbritannien i princip frusit till is.

"Under förutsättning att vi inte får se den typen av restriktioner som man haft i andra länder kommer nog utbudet att öka igen när marknaden kommer i gång efter påsk. Det gäller då att efterfrågan också ökar. Finns inte den efterfrågan efter påsk finns en överhängande risk för att bostadspriserna kommer att backa fram till sommaren", säger Erik Holmberg.

Han noterar dock att det hänt tidigare att det varit enskilda veckor med rekordutbud utan att det inneburit någon prisnedgång, exempelvis början av hösten 2019, när bostadsmarknaden tog allt bättre fart trots ett rekordhögt utbud.

"Marknaden kan klara ett högt utbud om efterfrågan finns där. Hur det blir denna gång återstår att se", säger han.

Erik Holmberg påpekar också att allt sker oerhört snabbt just nu på bostadsmarknaden, med coronaviruset. I Stockholms innerstad, där trenderna brukar vara tydligast, var det inte många veckor sedan som utbudet av bostadsrätter till salu var 20 procent lägre än motsvarande vecka i fjol till att förra veckan vara 5 procent högre.

"Allt går så himla fort. Skulle det komma hårdare restriktioner skulle vi kunna gå på en dag från överutbud till att man plockar bort annonser för att det inte längre går att sälja bostäder. Vi skulle också kunna se att det efter påsk ser lite ljusare ut med corona och att människor blir lite mer optimistiska. Det är omöjligt att veta", säger han.

Bild: Utbud bostadsrätter Sverige

Bild: Utbud bostadsrätter Stockholms län

Bild: Utbud bostadsrätter Stockholms innerstad