BOMARKNAD: FORTSATT TRÖGT FÖR NYPRODUKTION - HEMNET

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
10 sept. 2018, 13.58

STOCKHOLM (Direkt) När bostadsmarknaden kommit i gång igen efter sommaren kan man konstatera att försäljningen av nyproducerade bostadsrätter går fortsatt trögt enligt bostadssajten Hemnet.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det är fortsatt trögt. Trenden har varit tydlig nedåt och det är nu en kräftgång på en låg nivå. Antalet sålda lägenheter studsar upp något i augusti, men det är mycket en säsongseffekt", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

I hela Sverige såldes det 30 procent färre nyproducerade bostadsrätter i augusti än samma månad i fjol, vilket är i stort sett samma procentuella nedgång som hittills under året - 33 procent lägre än under motsvarande period 2017.

I Stockholms län är nedgången större. I augusti såldes det 41 procent färre nyproducerade lägenheter än i augusti i fjol och hittills i år är nedgången 44 procent.

Staffan Tell påpekar att benägenheten att annonsera nyproduktion på Hemnet troligen skiftar över tid, vilket gör jämförelser över tid problematiska. Om något borde dock benägenheten att annonsera öka när försäljningen går trögare. Det skulle i så fall göra att nedgången i försäljning i själva verket kan vara större än den är i Hemnets statistik.

Bild: Såld nyproduktion

Bild: Såld nyproduktion Stockholms län