BOMARKNAD: SÄLJSTARTSPRISER SLUTAT SJUNKA - SVENSK NYPRODUKTION

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
12 okt. 2018, 12.18

STOCKHOLM (Direkt) Priserna för säljstartad nyproduktion i Stockholms län har haft en nedåtgående trend sedan början av 2017, men på senare tid har priserna stabiliserats, enligt Svensk Nyproduktions nya Nyproduktionsindex som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Jesper Höök, analysansvarig vid Svensk Nyproduktion, säger att det verkar som om bostadsutvecklarna nu har hittat en prisnivå som är i linje med bostadsköparnas betalningsförmåga.

"Vi är allra först med att göra en sammanställning över prisutvecklingen på säljstartade nyproducerade bostäder i Stockholms län. Vi kan se att priserna haft en nedåtgående trend sedan början av 2017, men den har brutits de senaste månaderna och priserna har stabiliserats. Enligt oss beror det på att bostadsutvecklarna nu har hittat en prisnivå som ligger i linje med betalningsförmågan på marknaden", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Snittpriset för säljstartad nyproduktion i Stockholms län var uppåt 65.000 kronor per kvadratmeter i början av 2017 för att sedan ha sänkts och nu sedan i våras planat ut på drygt 50.000 kronor per kvadratmeter.

Jesper Höök säger att en av de främsta förklaringarna till att priserna justerats ned är att ett högt utbud av nyproduktion ställt krav på konkurrensmässiga priser, både gentemot andra nyproduktionsprojekt men även mot andrahandsmarknaden.

"Bostadsutvecklare har generellt varit något mer återhållsamma i sina prissättningar sedan slutet av förra året. Vi ser också att det har gett resultat eftersom bostäderna i nya projekt som haft marknadsmässiga priser vid säljstart säljer i en bättre takt än tidigare", säger han.

Nyproduktionsindex mäts med tre månaders glidande medelvärde för att minska exempelvis geografiska sammansättningseffekter.

Bild: Nyproduktionsindex

Källa: Svensk Nyproduktion