BOMARKNAD: SÅLTS LITE MER NYPRODUKTION 3 KV ÄN 2 KV - HEMNET

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
10 okt. 2018, 08.27

STOCKHOLM (Direkt) Antalet sålda nyproducerade bostadsrätter på bostadssajten Hemnet har ökat tydligt efter sommaren, vilket också är det normala mönstret från tidigare år. Totalt har det sålts något mer nyproduktion under det tredje kvartalet än under det andra kvartalet. I Stockholms län syns dock inget uppsving utan här fortsätter försäljningen att minska på kvartalsbasis.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vi hade ett relativt högt antal sålda nyproducerade bostadsrätter i riket i september, det högsta antalet sedan i december. I Stockholm fortsätter dock marknaden att vara trög och försäljningen även i riket sjunker närmare 30 procent på årsbasis, så det är en fortsatt svag marknad", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Totalt under det tredje kvartalet såldes det 6 procent fler nyproducerade bostadsrätter på Hemnet än under det andra kvartalet, vilket är den första uppgången på kvartalsbasis sedan det fjärde kvartalet 2016. I Stockholms län fortsatte dock nedgången för sjunde kvartalet i rad.

Jämfört med tredje kvartalet 2017 är det också fortsatt stora nedgångar i försäljningen av nyproduktion - 29 procent ned i Sverige och 48 procent lägre i Stockholm.

"Trenden för Stockholm är, förvånande nog, svagare än för hela riket. Man kunde ha trott att en bättre trend skulle ha startat i Stockholm", säger Staffan Tell.

Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat har utbudet av nyproduktion till salu på Hemnet minskat en tid, allra tydligast i Stockholm. Detta beror inte på att försäljningen tagit fart utan på att rekordmånga annonser plockas bort utan att lägenheten har sålts.

"Vi har sett exempel på att byggbolag plockar bort projekt som ligger längre fram i tiden. Kanske för att minska konkurrensen för objekt som är närmare till tillträde. Vi räknar dock med att de objekt som tas bort tids nog kommer ut igen", säger Staffan Tell.

Han bedömer att trögheten på nyproduktionsmarknaden lär bestå.

"Det är svårt att se någon ljusning. Problemen verkar bero på de nya regleringarna med amorteringskrav och hur bankerna agerar. Vi ser inga tecken på att det skulle förändras", säger han.

Bild: Sålda bostadsrätter nyproduktion Hemnet