BÖRSEN: FÖRSIKTIG INLEDNING RUNT NOLLSTRECKET VÄNTAS

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
09 april 2019, 08.26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda tisdagen med försiktiga rörelser kring nollstrecket. På de asiatiska börserna var utvecklingen, i likhet med de amerikanska börserna på måndagen, överlag upp om än med måttliga rörelser på tisdagsmorgonen.

Handelssamtalen mellan USA och Kina fortlöper och enligt källor har framsteg gjorts även om det ännu finns ett antal frågor som står i vägen för ett avtal mellan länderna.

Samtidigt har den amerikanska administrationen åter vänt sökarljuset mot EU, och hotar nu att införa tullar på varor motsvarande 11 miljarder dollar som ett svar på vad USA anser är skadligt agerande med subventioner till Airbus, konkurrent till amerikanska Boeing.

Oljepriset, som steg nästan två dollar på måndagen i spåren av oroligheterna i Libyen, har fortsatt upp och handlades på tisdagen till de högsta nivåerna sedan november förra året.

Vid 8.25 var terminerna för DAX och CAC40 ner runt 0,3 procent vardera. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång på 0,1 procent för Stockholmsbörsen OMXS30-index.

Den norska teleoperatören Telenor har köpt 54 procent av den finländska operatören DNA. Priset per aktie uppgår till 20:90 euro kontant, motsvarande cirka 1,5 miljarder euro eller 15,6 miljarder kronor. På måndagen stängde DNA på 19:50 euro på Helsingforsbörsen.

Under mars har investmentbolaget Öresund köpt knappt 1,2 miljoner aktier i Nordea. "Nordea är en likviditetsinvestering med en riktigt bra direktavkastning. Dessutom i en sektor som har haft det tufft den senaste tiden och där värderingars rejält har kommit ned", säger Öresunds vd Nicklas Paulson till Nyhetsbyrån Direkt om innehavet i Nordea som räknat på snittkursen för mars på 81 kronor uppgår till cirka 94 miljoner kronor.

I samma sektor har tjänstepensionsbolaget AMF köpt närmare 3 miljoner aktier i Swedbank under mars. Tillsammans med de aktier som AMF köpte under februari har innehavet i banken ökat till 4,7 procent från 4,4 procent.

Bland övriga nyheter har byggkoncernen NCC tecknat ett ramavtal med Specialfastigheter. Avtalstiden löper i två år med chans till två plus tre års förlängning. NCC uppskattar att bolagets del av avtalet är cirka 2,5 miljarder kronor under sjuårsperioden.

På rekommendationsfronten har Kepler Cheuvreux höjt riktkursen för gruvbolaget Boliden till 310 kronor från tidigare 270 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Med en kursuppgång på cirka 48 procent till måndagens stängingskurs 284 kronor är Boliden årets bästa aktie på OMXS30.

H&M, som tillhörde en av gårdagens vinnaraktier på Stockholmsbörsen med en uppgång på 1,6 procent till strax under 165 kronor, har fått höjd riktkurs av Santander till 196 kronor från tidigare 160 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

SEB Equities har sänkt sin rekommendation för Biogaia till behåll från köp. Riktkursen är 440 kronor. Biogaia stängde på 468:50 kronor på måndagen.

På tisdagens makroagenda kommer IMF med sin vårprognos klockan 15.00 svensk tid. I januari sänkte IMF sin globala tillväxtprognos något för året. IMF-chefen Christine Lagarde sade nyligen att tillväxten tappat ytterligare momentum sedan dess men de ser ingen recessionsrisk utan i stället utsikter för en viss återhämtning andra halvåret.

Även på hemmaplan räknar Handelsbanken med en något svagare konjunktur de kommande åren. Kombinationen av en svagare global tillväxt och ett minskat inhemskt bostadsbyggande gör att det nu stundar några magrare år i Sverige med en gradvis avmattning av BNP-tillväxten och en stigande arbetslöshet, skriver Handelsbanken i en konjunkturprognos på tisdagen.