BÖRSEN: KINESISK STIMULANSSIGNAL DREV UPPGÅNG, OMXS30 +0,5% (R)

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
15 jan. 2019, 10.47

(korrigerar storlek på Hansa Medicals kursnedgång och förtydligar stycket)

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen stiger på tisdagsförmiddagen likt omvärldsbörserna med dragkraft från kinesiska uttalanden om skattesänkningar i spåren av måndagens svaga exportdata. Operatören Millicom lyfter efter beskedet att bolaget är föremål för budsamtal med miljarden John Malones företag. I den konjunkturkänsliga verkstadssektorn syns flera kursvinnare i det ljusa börsklimatet, trots vissa nedjusteringar från analyshus.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 10-tiden upp 0,5 procent till 1.466. Aktier för 2,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Millicom steg 4,5 procent efter att ha tagit emot ett preliminärt, villkorat och icke bindande budförslag från Liberty Latin America. Investmentbolaget Kinnevik, som äger 38 procent av Millicom, steg 2,9 procent under hög omsättning.

Catena Media backade 5,3 procent. I ett utlåtande säger amerikanska justitiedepartementet att alla former av onlinespel är olagliga på federal nivå. Utlåtandet innebär en vändning från ett tidigare utlåtande i frågan som sade att förbudet bara gällde betting.

SEB förväntar sig dock inte att beskedet kommer att påverka de nordiska bolagen i sektorn, enligt en kommentar från banken.

Clas Ohlson steg 6,7 procent efter att ha meddelat en försäljningsökning i den viktiga decembermånaden på 4 procent.

Råvarupriserna rörde sig upp. I sektorn steg gruvbolaget Boliden 1,1 procent och stålbolaget SSAB 1,4 procent.

En enskild ägare, sannolikt Global Founders Capital, har sålt Stillfront-aktier för 92 miljoner kronor i den placing som aviserades på måndagskvällen. Kursen blev drygt 5 procent lägre än måndagens stängningskurs. Stillfront sjönk 6 procent till 143 kronor.

Hansa Medical sjönk 8 procent efter beskedet att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA efterfrågar mer information kring imlifidase vid njurtransplantation, vilket försenar vägen fram till ett marknadsgodkännande i USA. Bolaget har tidigare haft ambitionen att lämna in ansökan för godkännande i både USA och Europa under det första kvartalet 2019, en plan som nu ser ut att spricka med avseende på den amerikanska marknaden.

I USA har det inletts en stor utredning avseende tolv läkemedelsbolags prisstrategier för receptbelagda preparat. Astra Zeneca finns bland de tolv bolag som ska synas. Aktien sjönk 0,1 procent efter att på måndagen ha sjunkit 3,4 procent.

Fingerprint Cards steg 5 procent efter att ha tecknat ett flerårigt partnerskap med Identity Devices Sweden i syfte att accelerera utvecklingen inom biometriska lösningar.

MTG har gett mer information om den förestående uppdelningen i vilken tv-delen Nent knoppas av från den del som kommer att heta MTG och vars verksamhet kommer att kretsa kring e-sport och onlinespel. Aktien var ned 1,2 procent.

Oasmia-storägaren Per Arwidsson har presenterat ett förslag till ny styrelse för Oasmia. Hela den gamla styrelsen föreslås ersättas. Bakgrunden är en invecklad tvist. Aktien ökade 2,9 procent.

Société Générale har sänkt rekommendationen för Volvo och Atlas Copco från behåll till sälj. Aktierna stod dock emot att steg något i det positiva börsklimatet. Samtidigt har SEB Equities sänkt riktkurserna för flera svenska verkstadsföretag.

Styrelsen i Spotlightbolaget Eurocine Vaccine har beslutat om att upprätta en kontrollbalansräkning och överväger olika finansieringsalternativ. Aktien föll 21 procent.

Det tuffa klimatet för börsnykomlingar fortsatte. Solvärmebolaget Industrial Solar Europe, med en i grunden tysk verksamhet, sjönk i handelspremiären på Spotlight med 30 procent jämfört med teckningskursen i höstens nyemission.

I eftermiddag väntas delårsrapporter från de amerikanska finansjättarna JP Morgan, Morgan Stanley och Wells Fargo.

Graf: OMXS30 tisdagen den 15 januari

Källa: Infront