BÖRSEN: PLUSÖPPNING I KORTEN NÄR NY HANDELSVECKA TAR FART

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
26 nov. 2018, 08.39

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att öppna den nya handelsveckan på plus. Även de större Europabörserna väntas öppna högre.

De asiatiska börserna steg överlag på måndagen men Fastlandskina gick mot strömmen och noterade mindre nedgångar.

Wall Street utvecklades tämligen svagt på Black Friday då fortsatt oljeprispress satte prägel på handeln och aktieindex slutade lägre än vad som var fallet vid svensk börsstängning.

På fredagen startar G20-mötet i Argentina där USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping ska mötas för att samtala om den pågående handelskonflikten. Mötet har fått stort fokus bland investerarkollektivet, men det är få som tror att den pågående konflikten kommer att lösas.

Spot-priset på Nordsjöolja har studsat tillbaka något efter de senaste veckornas prisras och handlades runt 60 dollar per fat på måndagsmorgonen. På metallfronten var det något sjunkande rörelser för basmetaller medan ädelmetaller var upp.

Vid 8.25-tiden var terminerna för de större Europabörserna mellan 0,6 procent till 0,8 procent upp.

Stockholmsbörsen ska i sin tur öppna 0,7 procent högre enligt indikationerna från IG Markets.

På nyhetsfronten märks:

* Industrivärden har avyttrat en fjärdedel av sina aktier i Ica till Ica-handlarna för 316 kronor per aktie, eller totalt cirka 1,7 miljarder kronor. Det bekräftar därmed Dagens Industris uppgifter i fredags om att en sådan affär var på gång. Försäljningsavtalet innebär att Industrivärden kan komma sälja sina resterande aktier också.

* E-handelsbolaget Boozt står fast vid sin prognos efter Black Friday-helgen.

* Grundarna av Stillfrontägda Goodgame Studios, till lika största aktieägare i Stillfront, lämnar sina operativa uppdrag inom Goodgame.

* Ivisys har satt en målsättning om en omsättning på minst 20 miljoner kronor under 2019 med ett tillhörande resultat på 4 miljoner kronor före avskrivningar.

* Kappahl har utsett Elisabeth Peregi från Lindex till ny vd och hon tillträder under våren 2019.

Bland rekommendationer märks:

* Köp bioteknikbolaget Medivir, byggentreprenören Byggpartner och balkongbolaget Balco, men avvakta med finländska Huhtamäki och hygienbolaget Essity och sälj kärnkraftsindustrileverantören Studsvik. Det råder Börsveckan.

* Aktiemarknaden har överskattat riskerna kring Scandic Hotels och årets kursnedgång ger ett bra köptillfälle. Det menar Dagens Industri och rekommenderar såldes köp.

* Kepler Cheuvreux sänker riktkursen för Volvo till 150 kronor från 160 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

* ABG drar ned riktkursen för Dometic till 90 kronor från 100 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

* Nordea Markets sänker riktkursen för Better Collective till 85 kronor från 90 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Makroagendan är tunn men klockan 10 väntas intressant tysk statistik efter fredagens PMI-besvikelse över euroområdet:

- Tyskland: IFO-index november kl 10.00

- USA: Dallas Fed industriindex november kl 16.30