BÖRSEN: UPPGÅNG I KORTEN EFTER LYFT I NEW YORK OCH ASIEN

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
09 jan. 2019, 08.36

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen stod på onsdagsmorgonen inför en fjärde dag i följd med uppgångar sedan New York-börserna fortsatt sin återhämtning på tisdagen och de asiatiska indexen avancerat på nytt på onsdagen.

Vid 8.30-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index 1 respektive 0,8 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index om 0,7 procent.

I sitt tv-sända tal på tisdagskvällen upprepade president Donald Trump sina krav om att kongressen ska godkänna finansiering av en mur mot Mexiko. Enligt presidenten råder en växande säkerhetskris vid USA:s södra gräns, medan representanthusets talman, den nytillträdde Nancy Pelosi, anklagade presidenten för att hålla det amerikanska folket som gisslan. Någon lösning på den partiella "shutdown" av statsapparaten som pågår skymtade inte.

"Talet måste nog framförallt ses som ett försök att styra över opinionen efter att undersökningar har visat att allmänheten främst lägger ansvaret på Trump för att ha orsakat den nuvarande krisen och att federala myndigheter delvis har tvingats stänga", kommenterar SEB i ett morgonbrev.

Positiva indikationer rörande handelssamtalen och tecken på en mer expansiv finanspolitik i Kina höll dock börshumöret uppe. De ledande amerikanska börsindexen steg 1-1,1 procent, med särskilt positiva siffror för bland annat fastighetsbolag och teknikbolag.

I Asien noterades på onsdagen betydande uppgångar, inte minst i Kina där börserna steg 0,5-2 procent. I Japan var Nikkei 225 upp 1,1 procent och i Sydkorea steg Kospi 2 procent.

På råvarumarknaderna rekylerade basmetallerna upp efter mindre nedgångar föregående dag. Även råoljepriserna var högre, sedan de amerikanska lagren minskat mer än väntat. Uppgången fortsatte i asiatisk handel, med brentoljan på cirka 59:40 dollar per fat, nästan 2 dollar högre än ett dygn tidigare.

I Sverige rapporterade IT-återförsäljaren Dustin en förbättrad bruttomarginal till 17,4 procent (15,6) och en ökning av det justerade ebita-resultatet till 162 miljoner kronor (131) för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Den organiska försäljningstillväxten uppgick till 5,9 procent (8,8).

Byggjätten Skanska meddelade om två nya amerikanska skolorder från USA, tillsammans värda nästan 2,9 miljarder kronor. Därtill rapporteras om ett tunnelbanekontrakt i New York värt 3,3 miljarder kronor. Alla bokas i det fjärde kvartalet Bolaget meddelar också att det säljer ett hotell i Köpenhamn för cirka 920 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten har Bank of America Merrill Lynch höjt sin rekommendation för hygienbolaget Essity till köp från neutral.

Barclays har sänkt sin riktkurs för Hexagon till 380 kronor (430) och för Evolution Gaming till 680 kronor (790).

Lucara Diamond fått sänkt riktkurs till 17:45 kronor (21:97) av Haywood Securities efter tisdagens prognosuppdatering, som betraktas som försiktigare än väntat även av Pareto Securities och Berenberg. Kepler Cheuvreux sänker sin riktkurs till 16 kronor (18), med upprepad köprekommendation.

Wallenstams nya offensiva femårsplan blir svår att infria utan draghjälp från lägre räntor, så aktieägarna bör räkna med lägre avkastning framöver, resonerar Dagens Industri om fastighetsbolaget.

På makroagendan står Riksbankens protokoll från det senaste räntemötet klockan 9.30, brittiskt räntebesked klockan 16 och Feds protokoll från FOMC-mötet den 19 december klockan 20.