BÖRSEN: VÄNTAS FALLA EFTER ÖKAD VIRUSORO, OLJEPRISET BACKAR

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
27 jan. 2020, 08.38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas falla i den inledande måndagshandeln sedan omvärldsbörserna backat i samband med förnyad oro för vilka effekter som virusutbrottet i Kina ska få för ekonomin. USA-börserna sjönk ungefär 0,6-0,8 procent under fredagskvällen efter den svenska USA-stängningen när virusfrågan tog fokus från starka bolagsrapporter. USA-terminerna indikerar på måndagen en amerikansk börsnedgång på ytterligare över 1 procent.

I Asien sjönk Tokyobörsen med 2 procent. I Kina har helgledigheten förlängts och i Singapore föll terminerna för de kinesiska aktieindexen mer än 5 procent.

Antalet döda är nu uppe i minst 80 och antalet bekräftat smittade angavs till 2.744. Oron har stigit för att viruset har en inkubationstid på cirka två veckor innan smittade visar symptom, vilket ökar risken för smittspridning.

Enligt IG Markets förhandel väntas det svenska storbolagsindexet OMXS30 öppna ned 1,4 procent efter fredagens svenska indexuppgång på 1,0 procent till nivån 1.813. De europeiska börsterminerna är ned i ungefär samma härad.

Brentoljan är ned 2,3 procent på måndagen och totalt har oljepriset fallit drygt 8 procent på fyra dagar. Saudiarabien bevakar noga inverkan från coronaviruset på oljemarknaden, men tror att denna inverkan kan bli begränsad, enligt landets energiminister.

Ericsson, som i fredags sjönk 5,8 procent efter sin bokslutsrapport, har fått sänkta riktkurser av flera analyshus, däribland Credit Suisse som har sänkt riktkursen från 104 till 97 kronor med upprepad rekommendation outperform.

Astra Zeneca har tecknat avtal om att köpa brazikumab från Allergan. Brazikumab befinner sig i fas 2b/3-utveckling mot Crohn's Sjukdom samt i fas 2-utveckling för tarmsjukdomen ulcerös kolit.

Forskningsbolaget Oncopeptides kommer på måndagen hålla en telefonkonferens om läkemedelskandidaten melflufens verkningsmekanism. Konferensen äger rum efter den senaste tidens spekulationer på forum och i sociala medier angående melflufens likheter med melphalan, säger Oncopeptides chef för investerarrelationer, Rein Piir, till Nyhetsbyrån Direkt.

Oncopeptides backade med nästan 3 procent i torsdags och ytterligare med drygt 4 procent i fredags. Enligt uppgifter på sociala medier har en amerikansk hedgefond nyligen kommit ut med en mycket negativ analys om bolaget.

Frisq, som utvecklar digitala verktyg för interaktiv kommunikation inom vården, har redovisat ökad rörelseförlust för det fjärde kvartalet. Tidigare i januari meddelade Frisq att bolaget avser göra en emission om cirka 65 miljoner kronor.

Dagens Industri rekommenderar sälj av aktien i ljudboksbolaget Storytel. Tidningen pekar på emissionsrisken, den tyngande utlandsexpansionen samt den långa vägen till vinst i kombination med den senaste månadens branta kursuppgång.

Börsveckan har småbolagsfokus i den senaste utgåvan och rekommenderar köp av Dignitana, Novotek och Amhult 2. Däremot blir rådet avvakta för Paxman, Braincool och Eurocon, och sälj för Logistri och Devport.

Castellum har fått höjd rekommendation av Nordea Markets till behåll från tidigare sälj. Fastighetsbolaget lade fram sin rapport för det fjärde kvartalet i fredags, varefter aktien steg nästan 4 procent till 235:50 kronor.