EU: OKLART OM PERSONBILAR OMFATTAS AV USA-FÖRHANDLING

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
30 juli 2018, 14.34

BRYSSEL (Direkt) Det är oklart om personbilar i slutändan kommer att omfattas av frihandelssamtalen mellan EU och USA.

Klart är dock - för EU:s del - att förhandlingarna inte kommer att omfatta jordbruksprodukter och offentlig upphandling.

Det uppgav EU-källor på måndagen. De kommenterade överenskommelsen i onsdags mellan USA:s president Donald Trump och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om att starta förhandlingar om ett handelsavtal.

Vad som nu ska hända är att en verkställande arbetsgrupp under omkring 120 dagar ska ta fram en rapport om vad förhandlingarna ska omfatta och hur de ska gå till.

I arbetsgruppen ingår handelskommissionär Cecilia Malmström på EU-sidan och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer på den amerikanska.

Både Robert Lighthizer och USA:s handelsminister Wilbur Ross har efter överenskommelsen i onsdags talat om att alla jordbruksprodukter ska ingå i förhandlingarna.

Men EU-källor upprepade ett bestämt nej till detta även på måndagen. Jean-Claude Juncker sade samma sak till tysk tv ARD på söndagen, trots "massivt amerikanskt tryck".

Frankrike och många andra jordbruksländer i EU är hårda motståndare till att jordbruk ska ingå. (Undantaget är sojabönor.)

Som motprestation har EU gett upp önskan att låta offentlig upphandling i USA vara en del av förhandlingarna, sade EU-källor.

För EU:s del ska förhandlingarna bara gälla de områden som uttryckligen nämns i Trumps och Junckers skriftliga uttalande i onsdags.

De två talade i telefon igen i fredags, men då bara om ämnena i uttalandet, underströk kommissionens taleskvinna Mina Andreeva på måndagen.

Men i uttalandet undantas motorfordon från industrivaror, där målet sätts till att sänka tullar, handelshinder och subsidier till noll.

Detta trots att Donald Trump flera gånger beklagats sig över EU:s högre tull på personbilar.

"Uppenbarligen har Trump insett att det inte är till USA:s fördel. Att sänka USA:s importtullar till noll på bilar skulle göra att det blir ännu fler europeiska bilar på amerikanska gator", sade en EU-källa.

"Sedan vill USA skydda sina lätta lastbilar, där de amerikanska tullarna är högre", fortsatte källan.

Om motorfordon ska omfattas av förhandlingarna eller inte blir något för arbetsgruppen att ta ställning till.

När den verkställande arbetsgruppen har lagt fram sin rapport måste EU-länderna i ministerrådet ge kommissionen ett förhandlingsmandat för förhandlingarna.

Ministerrådets behandling väntas ta ett par månader.

De 120 dagarna ska inte tas bokstavligt. Det viktiga är att innehållet blir bra, sade en EU-källa. En viktig poäng är att rapporten läggs fram efter USA:s mellanårsval den 6 november. Detta för att undvika att handelsrelationen EU-USA blir ett slagträ i valkampanjen.

De båda sidorna diskuterar när arbetsgruppen ska starta.

Områdena som uttryckligen nämns i det gemensamma uttalandet är förutom industrivaror också sänkta hinder för tjänster, ökad EU-import av sojabönor och flytande naturgas (LNG), samarbete om standarder, reform av WTO samt inga nya importtullar.