NEW YORK: TILLTAGANDR NEDGÅNGAR, APPLE TAPPADE, S&P 500 -0,9%

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
20 april 2018, 20.14

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna sjönk successivt under fredagen efter mindre nedgångar inledningsvis. Det var minus för samtliga sektorer i S&P 500. Teknik-bolag noterade tydliga nedgångar. Obligationsräntorna steg och dollarindex stärktes.

Vid stängning var Dow Jones index ned 0,8 procent till nivån 24.463. Det bredare S&P 500 sjönk med 0,9 procent till 2.670 medan Nasdaq kompositindex var 1,3 procent lägre till 7.146.

Marknaden präglades av oro för lägre efterfrågan på mobiltelefoner vilket, förutom Apple, även satte press på halvledarbolagen och underleverantörer till mobiltelefontillverkare i synnerhet.

Apple tappade drygt 4 procent men har även tidigare i veckan gått svagt. Bolagets huvudsakliga leverantör av halvledare, Taiwan Semiconductor, kom tidigare i veckan med svagare utsikter för sin försäljning än vad analytiker väntat sig. Oro för att försäljningen av Apples iPhone X tappat fart spred sig därefter.

Press kom även efter att analysföretaget Otr Global som framhävt att asiatiska mobiltelefontillverkare förefaller knapra in på Apples marknadsandelar.

Det var även svagt bland energibolagen. I ett Twitterinlägg på fredagen skrev USA:s president Donald Trump att oljepriserna är konstlat höga och att detta inte kommer att accepteras. Uttalandet gav en press nedåt på oljepriset.

Detta satte press på oljebolagen som föll. Chevron tappade mest bland de stora oljejättarna med en nedgång på drygt 1 procent.

Rapportsäsongen som nu kommit i gång på allvar i USA går nu in i ett kritiskt skede. Nästa vecka kommer Alphabet och Facebook med sina rapporter som marknaden i viss mån oroar sig för. Efter debaclet med delad information till konsultbyrån Cambridge Analytica ser marknaden risk för ökad reglering enligt Reuters.

Hittills har det varit relativt dämpat kring de rapporterande bolagen. "Det finns fortsatt oro för hur räntorna utvecklas, vinsterna har varit väldigt stabila så här långt, men utsikterna har inte varit lika upphetsande", sade Andre Bakhos, Bakhos på New Vines Capital till Reuters.

Under fredagen fanns det alltjämt glädjeämnen på rapportfronten. Industrikonglomeratet General Electric steg med nästan 4 procent efter att ha överträffat analytikernas resultatförväntningar i fredagens kvartalsrapport. Marknaden tolkade rapporten som att det värsta nu är över.

Även oljeservicebolaget Baker Hughes steg efter en bättre rapport än väntat. Marknaden ser en återgång till det normala och aktien gick mot strömmen bland oljerelaterade bolag och steg med 0,9 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen steg fem punkter till 2,96 procent.