NEW YORK: VÄNTAS INLEDA TISDAGENS HANDEL PÅ PLUS

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
25 febr. 2020, 15.03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna ser ut att inleda tisdagens handel på plus efter markanta nedgångar dagen före. Den återhämtning efter måndagens coronavirusdrivna kursras som syntes på Europabörserna på tisdagsmorgonen kom av sig under dagen och även USA-terminerna mattades under ganska ryckig utveckling.

Klockan 14.45 låg terminerna för Dow Jones industriindex och S&P 500 båda på plus 0,4 procent medan terminen för Nasdaq 100 var upp 0,7 procent.

Handelsfrågorna har hamnat i skymundan av virusutbrottet. President Donald Trump är i Indien och sade efter ett möte att stora framsteg har gjorts i handelsförhandlingarna och att han är optimistisk om att kunna nå ett avtal av stor betydelse för båda länderna.

Däremot har centralbankerna åter hamnat i fokus, med stigande förväntningar om en räntesänkning hos till exempel Federal Reserve och Bank of England.

USA-räntorna har fortsatt ned på tisdagen efter en tillfällig uppgång i början av dagen. Oljepriset noterades till lätt plus på eftermiddagen, efter fallet dagen före, och guldpriset har vänt ned lite.

I Asien var tisdagens utveckling blandad med ett fall på drygt 3 procent i Japan, där det var helgstängt på måndagen. I Europa har börsskärmarna lyst rött sedan en bit in i handeln efter en öppning på plus.

Byggvaruhuskedjan Home Depots vinst var högre än väntat och aktien var upp knappt 3 procent inför tisdagens börsstart.

Även IT-bolaget HP fick tummen upp för sin på måndagskvällen publicerade kvartalsrapport, som innehöll högre vinst än väntat. Varuhuskedjan Macy's resultat slog också förhandstipsen och aktien steg dryga procenten.

Kinesiska elbilstillverkaren Nio, listad i USA, sköt i höjden i förhandeln, +35 procent. Huvudskälet var att bolaget uppgett att det för samtal med en kinesisk stad om finansiering och byggande av nya fabriker, skriver CNBC.

Bioteknikbolaget Moderna Therapeutics, som har Astra Zeneca som storägare, rusade också och detta efter att bolaget skickat en vaccinkandidat mot coronavirus till statliga amerikanska forskare för validering inför tester på människa.

JP Morgan har investerardag på tisdagen och kom med en del uppdateringar. Bankaktien var upp en knapp procent.

På tisdagens fortsatta makroagenda finns hushållens konfidensindikator februari och Richmond Fed Index, båda kommer klockan 16.

Noteringar vid 14.45-tiden (jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,41% Terminen för S&P 500 +0,39% Terminen för Nasdaq 100 +0,67% 2-åriga USA-räntan -0,0063 till 1,2453% 10-åriga USA-räntan -0,0259 till 1,3639% Olja, US WTI +0,21% till 51:69 dollar/fat Olja, Brent +0,11% till 56:36 dollar/fat EUR/USD -0,0007 till 1:0844

Källa: Infront