OPEC: MOSKVA OCH RIYADH "VÄLDIGT, VÄLDIGT NÄRA" AVTAL - CNBC

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
06 april 2020, 08.27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ryssland och Saudiarabien är "väldigt väldigt nära" ett avtal om produktionsminskande åtgärder, enligt den ryske statsfondchefen Kirill Dmitriev, som var en av skaparna av samarbetet i Opec+.

Mötet som initialt var planerat äga rum under måndagen kommer ske på torsdagen enligt CNBC, då Opec avser införliva flera nya aktörer i den gemensamma produktionsminskningar som ska tackla den oljepriskrasch som blivit direkt och indirekt konsekvens av pandemikrisen.

"Jag tror att hela marknaden förstår att det här är ett viktigt avtal som kommer bidra väldigt mycket till välbehövlig stabilitet i marknaden. Nu är vi väldigt nära", sade Kirill Dmitriev till nyhetskanalen.

Fondchefen hänvisade vidare till uttalanden från Rysslands president, Vladimir Putin, som på fredagen hävdade att avtalet anses viktigt.

"Jag tror att Ryssland, Saudiarabien, USA och ytterligare andra länder kommer behöva gå in för att ge stöd till marknaden och bidra med stabilitet i en värld som är på väg att gå in i den kanske värsta recessionen någonsin", sade Kirill Dmitriev.

Internationella energiorganisationen IEA har dock återigen varit ute under helgen och varslat om att de produktionsneddragningar som Opec+ står i färd med att avisera inte kommer räcka för att stabilisera marknaden i ljuset av den efterfrågekrasch som vållats av covid-19.

Strax innan 8.30 på måndagsmorgonen handlades kontrakten för Brentolja ned med runt 3 procent.