POLITIK: BUDGETEN "SOM STRÖSSEL, INGEN HELHET" - SVANTESSON (M)

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
18 sept. 2019, 11.56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Budgeten har felaktiga prioriteringar, "det är som strössel, ingen helhet".

Det sade Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, vid en pressträff på onsdagen, med anledning av att höstbudgeten offentliggjorts.

Hon anklagade de fyra budgetpartierna för att ha "tittat ner i 73-punktsprogrammet för att se på sina vinster, inte sett till det bästa för Sverige".

Enligt Svantesson är prioriteringarna i budgeten felaktiga, "att man satsar mer på friår än på polisen är helt bedrövligt", och hon noterade att breda grupper inte får några inkomstförstärkningar i budgeten.

Hon sade också att budgeten läggs i ett allt mer osäkert omvärldsläge där konjunkturen viker ned, där risken finns för en hård brexit som kommer att påverka Europa och Sverige, samtidigt som har vi en låg krona och bland den lägsta tillväxten per person i EU. Dessutom skakas landet av ökad otrygghet, fler dödsskjutningar och en arbetslöshet som stiger och ligger på fyraårshögsta.

Svantesson betonade att det är viktigt att ha ögonen på utvecklingen på arbetsmarknaden och hon noterade att finansministern sagt att en förklaring till den höga arbetslösheten är den stora invandringen.

"Konstigt då att budgeten inte innehåller satsningar på förbättrad integration", enligt Svantesson.

Hon sade att Moderaterna bland annat ställer sig bakom budgetens skattesänkning för pensionärer.

Moderaterna själva vill "återupprätta samhällskontraktet" och prioritera sammanhållningen i landet, bland annat genom stramare migrationsregler och förbättrad integration.

"Man måste helt enkelt få valuta för sina skattepengar", sade Svantesson.