POLITIK: CENTERN LÄGGER "ÖVER 2 MDR" KR PÅ LANDSBYGDEN - LÖÖF

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
04 sept. 2019, 10.28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Drygt 800.000 personer i glesbygden i norra och västra Sverige ska få sänkt skatt nästa år, och fler landsbygdsbor i landet ska få bättre infrastruktur, fler tåg och snabbare bredband.

Det sade Centerpartiets ledare Annie Lööf på en presskonferens på onsdagen.

"Ska vi klara av att stärka Sverige och göra det bättre gäller det att ha politik som kan stärka och utveckla hela Sverige", sade hon.

Centerpartiets förslag innebär att cirka 830.000 personer i stödområde A och B i norra och västra Sverige får sänkt skatt med 1.650 kronor om året, från och med nästa år.

Förslaget är i linje med vad Centern presenterade i Almedalen i somras, om än nedskalat. Reformen beräknas kosta 1,35 miljarder kronor, i stället för sommarens förslag om en skattesänkning på 3.700 kronor per person och år till en kostnad på 2,9 miljarder kronor.

"Det handlar om att komma åt skatteklyftan mellan stad och landsbygd", sade Lööf.

Hon redovisade också flera andra, mindre satsningar på landsbygden som Centern fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen och Liberalerna.

Totalt "landar" satsningarna på "över 2 miljarder" kronor för att stärka svensk landsbygd 2020, enligt partiledaren, med förslag om bland annat förbättrad infrastruktur, exempelvis av vägar, tåg och bredband, och till skadedjursbekämpning inom jord- och skogsbruk.

Lööf sade också att Centern fått igenom att privata vårdgivare ska kompenseras för den höjda momsen, med 210 miljoner kronor per år.

På en fråga om hur Centern ställer sig i frågan om höjd bensinskatt svarade Lööf att det för Centern är viktigt att landsbygdsbor inte får en ökad kostnad, och de kommer att återkomma till den frågan.