POLITIK: M AVSÄTTER RESURSER I VÅRBUDGET MOT TERRORBROTT

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
24 april 2019, 09.57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Moderaterna avsätter i sin vårmotion 150 miljoner kronor nästa år till Säpo "för att punktmarkera IS-återvändare" och 125 miljoner till FRA för att de ska kunna signalspana mot möjliga hot mot Sverige. Även Åklagarmyndigheten kommer att få mer resurser.

Det sade Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, vid en pressträff på onsdagen tillsammans med Tomas Tobé, partiets toppkandidat till EU-valet.

"Sverige får aldrig någonsin bli en fristat för människor som begått terrorbrott", sade Svantesson.

Moderaterna anser att det finns mer att göra både i Sverige och i Europa för att motverka terrorbrott.

De vill bland annat skapa möjligheter att kunna återkalla svenska medborgarskap (vilket är möjligt i flera andra länder), "här bör vi kunna komma överens brett", enligt Tobé.

Partiet vill också kunna kriminalisera deltagande och samröre med terroristorganisationer, skärpa straffen med upp till tio års fängelse för grova fall samt ge polisen möjlighet att kalla IS-återvändare till förhör även om de inte har någon konkret misstanke om brott.

"Ska vi bli mer framgångsrika med att bekämpa terrorismen, behöver vi göra mer nationellt, men också internationellt. Det är viktigt att vi nu gör mer rätt än fel framåt", sade Tobé.

Han sade att Moderaterna vill att Europol ska få dubblerade resurser, från 140 miljoner euro till 300 miljoner euro per år, för att kunna bekämpa terrorismen.

"Vi anser att Sverige omedelbart ska ansluta sig till den europeiska Åklagarmyndigheten", enligt Tobé som tillade att de bör få befogenhet att arbeta med terroristbrott.

Moderaterna vill också ha ett gemensamt förbud för finansiering av extrema religiösa samfund, så att exempelvis länder som Saudiarabien inte ska ha möjlighet att finansiera extrema samfund.