SAAB: FÅR GRIPEN E-MATERIALORDER FRÅN FMV VÄRD 400 MLN KR

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
18 dec 2017, 11.06

STOCKHOLM (Direkt) Saab har fått en beställning från FMV gällande inköp av ny materiel till Gripen E, den nya versionen av stridsflygplanet, värd cirka 400 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande från försvarskoncernen.

Beställningen är ett tillägg till ett år 2013 ingånget kontrakt med FMV gällande utveckling och modifiering av flygplanet.

Detta kontrakt byggde på att visst materiel skulle återanvändas ifrån existerande flygplan/förråd som finns i Försvarsmaktens ägo.

"Beställningen som nu inkommit till Saab innebär att en del av den materiel som skulle ha återanvänts istället kommer att köpas ny", skriver Saab.

"Baserat på behov och leveransförmåga har Saab, FMV och Försvarsmakten arbetat fram omfattningen av beställningen. Parternas gemensamma strävan har varit att säkra materiel så att Försvarsmaktens operativa Gripen C/D-flygplan fortsatt kan producera den flygtid som behövs samtidigt som Gripen E levereras och förbandssätts", säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics, i pressmeddelandet.

Måndagens order uppges vara "ett första steg i en förändring av produktionsupplägget för Gripen E till det svenska flygvapnet".