STORBRIT: ALLA BREXIT-ALTERNATIV FINNS PÅ BORDET - TUSK

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
16 april 2019, 09.50

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Den långa förlängningen av Storbritanniens EU-medlemskap visar att alla alternativ för brexit finns på bordet.

Storbritannien kan även omvärdera sitt beslut att lämna EU.

Det sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i ett tal i Europaparlamentet på tisdagen då han rapporterade om EU-toppmötet om brexit den 10 april.

Då fattade EU-toppmötet beslutet att förlänga det brittiska EU-medlemskapet till den 31 oktober.

Donald Tusk sade att drömmare behövs i vår tid, också drömmare som drömmer om att brexit kan omprövas.

"På båda sidor Engelska kanalen är folk uttröttade av brexit. Men det är ingen anledning till att säga: 'Låt oss få det överstökat'", sade Europeiska rådets ordförande.

"Nu väntar vi på ett tydligt budskap från Storbritannien om vägen framåt", sade han.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade i Europaparlamentet att hans arbetshypotes varken är att Storbritannien drar tillbaka anmälan om utträde eller att medlemskapet förlängs en gång till.

Både han och Donald Tusk sade att utträdesavtalet inte går att omförhandla. Däremot skulle man kunna ändra i den politiska deklarationen om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien om den brittiska ståndpunkten ändras.

Under förlängningen bör inte Storbritannien eller nyvalda brittiska europaparlamentariker diskrimineras. Det finns inget andra klassens EU-medlemskap, sade de båda.

"Parlamentsledamöterna kommer att vara här i flera månader, kanske längre", sade Donald Tusk.

Samtidigt måste britterna vara lojala mot EU och inte obstruera, sade de två.

Kommissionen befinner sig nu på "brexit-lov", sade Jean-Claude Juncker, och kommer att fokusera på EU:s positiva dagordning.