STORBRIT: EU BEREDD GE LÄNGRE UPPSKOV VID NY FOLKOMRÖSTNING

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
16 jan. 2019, 14.55

BRYSSEL (Direkt) EU27 är beredd på att ge Storbritannien uppskov med utträdet. Men längden på uppskovet står i proportion till hur stora förändringar som sker i den brittiska ståndpunkten.

Om Storbritannien skulle vara på väg mot en ny folkomröstning om utträdet eller en liknande stor positionsförändring kan EU27 gå med på ett längre uppskov.

Det kan röra sig till årsskiftet för att ge tid för en ny folkomröstning.

Det uppgav EU-källor på onsdagen.

Den 29 mars sattes som datum för det brittiska utträdes eftersom det ska ske två år efter att begäran om utträde lämnats in. Detta skedde den 29 mars 2017.

Kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas sade på onsdagen vid en pressbriefing att en förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap bortom den 29 mars kräver först en begäran om detta från den brittiska regeringen.

Regeringen måste ange sina skäl. Därefter måste de 27 kvarvarande EU-länderna enhälligt acceptera uppskovet, chefstalesmannen han.

Margaritis Schinas gjorde klart att kommissionen inte är beredd att omförhandla utträdesavtalet.

"Men vi är alltid redo att träffas och prata", sade han.

Däremot lämnade han öppet för omförhandling av den politiska deklarationen om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.

Uppskov är också troligt om ett avtalslöst utträde hotar men en lösning är i sikte, sade EU-källor.

Vid mindre ändringar, förtydliganden eller administrativa förseningar i att få utträdesavtalet godkännt väntas EU27 gå med på ett kortare uppskov på några veckor, enligt EU-källor.

Valet till Europaparlamentet den 23 och 26 maj anförs som skäl, även om nya ledamöter inte ska vara på plats förrän den 2 juli.

Kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier upprepade i ett tal i Europaparlamentet på onsdagen att EU27 är beredd att förhandla om mer omfattande samarbeten om de brittiska röda linjerna ändras.

"Om Storbritannien väljer att gå bortom ett enkelt frihandelsavtal kommer EU omedelbart att vara redo att ge ett positivt svar på denna utveckling", sade han.