STORBRITANNIEN: EU-MANDATET KAN ANPASSAS EFTER UK:S AMBITION

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
25 febr. 2020, 18.03

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU:s förhandlingsmandat är flexibelt och kan anpassas efter hur långt Storbritannien vill gå på olika områden.

Det sade Andreja Metelko-Zgombic, statssekreterare för europafrågor från EU:s ordförandeland Kroatien, vid en pressbriefing efter EU-ministrarnas möte på tisdagen.

Mötet antog EU:s mandat för förhandlingarna med Storbritannien om den framtida relationen.

"Vår chefsförhandlare (Michel Barnier) har tillräckligt med utrymme för att se hur långt den brittiska sidan är villig att gå. Vi kan svara på olika förslag från britterna", sade hon.

Michel Barnier sade vid samma presskonferens att EU:s krav på rättvis konkurrens måste vara större på Storbritannien än andra handelspartners eftersom Storbritannien ligger så nära geografiskt och handeln med EU är så stor.

"Storbritannien kan inte förvänta sig högkvalitativ tillgång till EU om konkurrensen inte är fri och rättvis. Storbritannien är vår tredje största handelspartner, tio gånger större än Kanada. De två går inte att jämföra", sade chefsförhandlaren.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren instämde i vikten av "hyggligt rättvisa regler" eftersom Storbritannien blir en helt unik handelspartner.

Tiden är knapp om förhandlingarna ska vara klara i oktober, eller möjligen en bit in i november.

"Svensk målsättning är att åtminstone få med det mest grundläggande, alltså ett frihandelsavtal och en överenskommelse om inre och yttre säkerhet", sade Hans Dahlgren.

Han hoppas att det för Sverige viktiga området tjänstehandel kommer med i avtalet, även om det inte är givet att man hinner.

"Vi får se hur långt det går. Det finns en komplikation med att människor är inblandade. Det rör alltså den fria rörligheten", sade han.

Sverige hoppas att det ska gå att lösa genom att skilja kortvariga vistelser i andra länder från den känsliga frågan om långvarig migration.

Även Michel Barnier varnade för att man inte kommer att hinna med alla områden på den korta tiden.

Chefsförhandlaren oroades också av att den brittiska regeringen nu verkade backa från den politiska deklarationen som man undertecknade med EU så sent som i oktober. Det gäller främst rättvis konkurrens och uppgörelsen om Irland och Nordirland.

"För att lyckas på så kort tid ska vi inte börja backa från det vi har kommit överens om tidigare", sade Michel Barnier.

De första förhandlingsrundan ska börja på måndag eftermiddag i Bryssel och löpa fram till och med torsdag. Den andra rundan blir i London.