SWEDBANK: "DETTA ÄR BARA BÖRJAN" - BILL BROWDER

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
20 febr. 2019, 12.03

STOCKHOLM (Direkt) SVT:s granskning av Swedbank är bara början på fallet kring Swedbanks inblandning i Danske Banks estniska penningtvättshärva.

Det säger finansmannen Bill Browder, som varit huvuduppgiftslämnare i skandalen, i en intervju med Bloomberg.

Han har för avsikt att anmäla Swedbank och att han har dokumenterade bevis på den svenska bankens kopplingar till Danske Bank i Baltikum.

"Vad som framkommer är att en stor del av det nordiska banksystemet utnyttjades för rysk penningtvätt och att inte varken myndigheter eller bankerna under flera år inte gjorde ett dugg åt saken".

Finansmannen menar att banken likt Danske Bank nu måste tillsätta en utomstående part för att granska fallet.

"När det finns långvariga och bestående tecken på penningtvätt så måste ledningen delegera ansvaret till någon oberoende för att göra den analys de inte på ett tillförlitligt sätt klarar av att göra själva", säger Bill Browder.

För egen del är det mest relevanta kopplingarna till mordet på Sergej Magnitskij, advokaten anlitad av Bill Browders finansfirma Hermitage Capital, som pekat ut flera höga ryska tjänstemän för att ha förskingrat skatt på ett närmast kupplikt vis.

Bill Browder menar att "signifikanta belopp" av pengarna som förskingrades från Hermitage Capitals skatteinbetalning till ryska staten senare dök upp på Swedbank-konton.

Mordet på Sergej Magnitskij och Bill Browders arbete kring penningtvätten som ledde fram till det ligger bakom den så kallade Magnitskij-akten. Det är en lag som används av bland annat USA för att rikta sanktioner mot människorättsförrövare, bland annat inom Rysslands affärselit.

Swedbanks aktie pressades något ytterligare efter Bill Browders kommentarer och noterades drygt 8 procent ner på Stockholmsbörsen strax innan lunch.