SWEDBANK: "OMÖJLIGT REKOMMEDERA KÖP AV AKTIEN I NULÄGET" - ABG

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
21 febr. 2019, 11.48

STOCKHOLM (Direkt) Den läckta informationen till SVT rörande misstänkt penningtvättsaktivitet i Swedbanks baltiska verksamhet väcker tvivel över bankens rutiner i syfte att förhindra penningtvätt.

Det skriver ABG Sundal Collier i den analys där rekommendationen för Swedbank sänks till behåll (köp) medan riktkursen dras ned till 197 kronor (228), sänkningar som Nyhetsbyrån Direkt redan rapporterat om tidigare på torsdagen.

"Med Danske Bank i färskt minne kommer riskpremien att fortsätta att vara förhöjd tills penningtvättsosäkerheten undanröjts", skriver investmentbanken vidare.

På torsdagen faller aktien ytterligare och noterades kring klockan 11.30 på drygt 166 kronor. Det innebär att börsvärdet minskat med 21 procent på mindre än två handelsdagar.

"Som det är nu tycker vi att det är omöjligt att rekommendera investerare att köpa Swedbank-aktien. Även om Swedbanks försvarslinje är att banken anmäler alla misstänkta transaktioner som den ser till relevanta myndigheter, vet ingen vad den har missat och hur allvarligt detta problem kan bli", skriver ABG vidare.