USA: HOTAR EU MED TULLAR PÅ EN RAD VAROR PGA AIRBUS-STÖD

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
09 april 2019, 05.33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Donald Trumps administration hotar med tullar på en rad produkter från EU som passagerarhelikoptrar, ost, vin och vissa kläder och motorcyklar som ett svar på vad USA anser är skadligt agerande med subventioner till Airbus, konkurrent till amerikanska Boeing.

Det rapporterar Bloomberg News.

I samband med publiceringen av listan, som även innehåller en rad andra produkter, hänvisade USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer till undersökningar från Världshandelsorganisationen WTO som visat att stödet till Airbus vid upprepade tillfällen gett skadliga effekter på USA.

Administrationen hänvisade till Sektion 301 i handelslagen från 1974 (samma paragraf som använts för att införa åtgärder mot Kina) och har startat en utredning för att identifiera produkter från EU som kan vara föremål för ytterligare tullar till EU tar bort sitt stöd.

Robert Lighthizer sade att de tappat tålamodet.

"Denna fråga har befunnit sig i en process som tagit 14 år, och tiden har kommit för agerande", sade han i ett uttalande.

Tullarna på varor för cirka 11 miljarder dollar skulle bara implementeras efter att WTO gett klartecken i sommar, enligt administrationen.

Beskedet kommer samtidigt som EU är i slutfasen för att godkänna ett mandat för EU-kommissionen att fortsätta handelsförhandlingar med USA och sänkta tullar på industrivaror.

Boeing uttrycket i ett uttalande sitt stöd för agerandet.