VOLVO: UPPTÄCKT KOMPONENTFEL, KOSTNADER KAN BLI "BETYDANDE"

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
16 okt. 2018, 08.07

STOCKHOLM (Direkt) Volvokoncernen har upptäckt ett komponentfel och uppger att kostnaderna kan bli "betydande".

Det framgår av ett pressmeddelande.

Felet består i att en komponent i ett avgasefterbehandlingssystem som används på vissa marknader åldras snabbare än förväntat, vilket skulle kunna leda till att motorerna överskrider utsläppsgränserna för kväveoxider (NOx).

"Alla produkter utrustade med komponenten möter utsläppskraven vid leverans. Försämringen är en konsekvens av ett materialproblem som uppstår över tid. En fullständig analys av frågan är inte avslutad och det är inte möjligt i nuläget att bedöma de finansiella konsekvenserna. Kostnaderna kan dock bli betydande", skriver Volvo.

Koncernens pågående undersökning indikerar så här långt att det för tidiga åldrandet inte verkar påverka alla motorer och fordon på samma sätt och i samma utsträckning. Företaget informerar nu berörda myndigheter på olika marknader och påbörjar diskussioner om åtgärdsplaner, uppger bolaget.

Det för tidiga åldrandet av komponenten utgör inget produktsäkerhetsproblem och påverkar inte heller fordonets eller motorns prestanda negativt på andra områden än utsläppskontrollen.

Den största volymen av potentiellt påverkade motorer har sålts i Nordamerika och Europa, enligt Volvo.