Detta är en artikel från Direkt.

AIR FRANCE: BANTAR ARBETSSTYRKA 17%, INRIKESFLYG 40% - BN

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
17 June 2020, 14.40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Air France är i färd med att färdigställa en plan där 8.300 tjänster bantas från arbetsstyrkan i inrikesflyget, enligt Bloomberg News. Frankrikes regering, som nyligen skjutit till ett räddningspaket åt bolaget, har varskott Air France om att programmet inte får innebära "socialt lidande" för de som drabbas, enligt nyhetsbyrån.

Nedskärningarna ska genomföras via avgångspaket där anställda frivilligt lämnar sina tjänster, enligt Bloomberg News. På så sätt hoppas Air France kunna ducka ett scenario där politiker och allmänhet klandrar bolaget utifrån det skattefinansierade nödlån och direktinvesteringar på 7 miljarder euro som tillföll bolaget tidigare i våras.

Fordonsbolaget Renault har genomfört liknande nedskärningar och inte undkommit den offentliga kritiken.

Ett villkor ställt från franska staten för Air France-paketet var att minska inrikeskapaciteten med 40 procent fram till och med slutet på nästa år och därigenom också minska på bolagets klimatavtryck.

Det aktuella omställningsprogrammet innefattar 300 piloter, 2.000 i kabinpersonalen och 6.000 i markpersonalen, enligt nyhetsbyråns källor. Totalt motsvarar det 17 procent av den totala arbetsstyrkan hos Air France, som är Europas näst största flygbolag.

Air France nederländska enhet, KLM, är i sin tur på väg att förhandla klart ett nödpaket från den nederländska regeringen värt upp till 4 miljarder euro.

Franska och nederländska staterna är storägare i Air France-KLM-koncernen, ungefär motsvarande det svensk-danska ägandet av SAS.