Detta är en artikel från Direkt.

ARBETSMARKNAD: LO VILL ANSLUTA SIG TILL NYTT HUVUDAVTAL

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
10 November 2021, 10.29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) LO:s styrelse rekommenderar att LO ska ansluta sig till det nya huvudavtalet på arbetsmarknaden, den så kallade LAS-överenskommelsen.

Det framgick vid en pressträff på onsdagen.

"Våra långa förhandlingar som påbörjades 2017 är nu över. Vi har nu enats. Det är väldigt positivt, glädjande och bra", sade Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.

Han sade att det nu i och med LO:s beslut finns en "massiv" majoritet på svensk arbetsmarknad bakom uppgörelsen, som nu kommer att kräva att staten gör nödvändiga förändringar av lagstiftning.

LO:s representantskap ska i mitten av nästa vecka fatta formellt beslut i frågan, efter att LO:s styrelse röstat om saken nu i veckan. Varje LO-förbund väljer sedan själva om de vill ansluta sig eller inte.

"Alla förbund är inte överens, men en mycket stor majoritet sade ja", sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Enligt uppgifter handlar det om fyra förbund som röstade nej. LO-förbunden Seko och Fastighets gick ut direkt och meddelade att de röstade nej.

Överenskommelsen tecknades förra hösten av Svenskt Näringslivs och PTK, medan LO då sade nej. Sedan dess har bland andra LO-förbunden IF Metall och Kommunal tidigare anslutit sig.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson sade att det finns flera förbättringar i den nya överenskommelsen jämfört med den LO tidigare sade nej till, bland annat för visstidsanställda och att de förbund som väljer att stå utanför får en bättre omställning.

"Lagändringarna kommer och det är också bättre att vara med och påverka", sade han.