Detta är en artikel från Direkt.

ASTRA ZENECA: EU VILL HA VACCINLEVERANSER FRÅN UK-FABRIKER

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
27 January 2021, 16.32

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU förväntar sig att Astra Zenecas fabriker i Storbritannien levererar covid-19-vaccin till EU, om så är nödvändigt.

Det sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vid en presskonferens på onsdagen.

"I vårt kontrakt finns ingen hierarki av fabriker. Det finns fyra fabriker nämnda som ska leverera och ingen skillnad görs mellan dem", sade hon.

I Europa har Astra Zeneca två fabriker i Storbritannien, en i Belgien och en i Tyskland.

"Låt mig vara kristallklar: De 27 EU-länderna står enade i sitt krav att Astra Zeneca måste leverera på sitt åtagande i vår överenskommelse. Vi är i en pandemi. Vi förlorar människor varje dag", sade kommissionären.

Astra Zeneca har ännu inte kunnat skingra kommissionens misstankar om att vaccin tillverkat i EU har skickats till Storbritannien. Tullstatistik visar att covid-19-vaccin har exporterats till Storbritannien, men där anges inte enskilda företag.

"Inget företag ska leva med illusionen att vi inte har förmåga att ta reda på sådana saker till slut, om vi vill", sade hon.

I tidningsintervjuer på tisdagen sade Astra Zenecas vd Pascal Soriot att svårigheterna delvis berodde på att EU undertecknade kontraktet så sent, i oktober.

Stella Kyriakides sade att hon kategoriskt förkastade detta argument. Kontraktet innehåller ingen klausul om "först till kvarn". Om Astra Zeneca hade velat ha en sådan klausul skulle företaget ha begärt det. Kontraktet gäller antalet doser per kvartal.

Vidare hänvisade Pasca Soriot till att kontraktet sade att företaget skulle leverera "efter bästa förmåga".

"Åsikten att företaget inte behöver leverera eftersom vi skrev under ett bästa-förmåga-avtal är varken korrekt eller acceptabelt", sade Stella Kyriakides.

"Vi undertecknade förköpsavtalet för att säkerställa att företaget byggde upp kapacitet för att producera vaccinet tidigt så att de kan leverera en viss volym den dagen vaccinet godkänns", sade hon.

Kommissionen valde Astra Zeneca som ett av sex läkemedelsbolag att teckna förköpsavtal med just på grund av företagets produktionskapacitet.

EU står berett att lösa alla utestående frågor i samarbete med företaget, sade hon. Ett möte ska hållas på onsdagskvällen mellan representanter för Astra Zeneca, kommissionen och EU-länderna

"Jag uppmanar Astra Zeneca att engagera sig fullt ut, att bygga upp förtroendet igen, tillhandahålla fullständig information och leva upp till sina kontraktsmässiga, samhälleliga och moraliska åtaganden", sade hälsokommissionären.