ASTRA ZENECA: KRITIK VD-BONUS UPP TILL 18 MLN GBP INFÖR STÄMMAN

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
10 May 2021, 09.51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ytterligare en av de mest inflytelserika investerarrådgivarna, Investment Association, har ställt sig tveksamma till Astra Zeneca-vd:n Pascal Soriots lön och bonus, rapporterar The Times.

Pascal Soriots bonus kan pressa upp den totala lönen till nästan 18 miljoner pund, och frågan om godkännande tas upp vid tisdagens bolagsstämma.

Inför denna har Investment Association, som representerar brittiska förvaltare, utfärdat den nästa högsta varningsnivån i fråga om den föreslagna ersättningen till ledningen.

Det är i tillägg till Institutional Shareholder Services (ISS) och Glass Lewis, som i förra veckan aviserade sitt ogillande över Astra Zenecas ersättningsförslag för ledningen för 2021.

Liksom de två övriga ägarrådgivarna tar Investment Association fasta på förslaget om att höja gränsvärdet för den möjliga aktietilldelningsbonusen till 650 procent från 550 procent. Tilldelningen ges som en del av basersättningen om 1,3 miljoner pund.

Förslaget om en höjning av maxnivån för den årliga bonusen till 250 procent från 200 procent är också ifrågasatt hos ISS, som räknar ut att Pascal Soriots prestationsbaserade ersättning kan höja hans baslön med 900 procent, jämfört med fjolårets maximala 650 procent. Det är således inte säkert att vd:n tilldelas hela paketet om nära 18 miljoner pund. För 2020 nådde Pascal Soriot 90 procent av maxbeloppet.

Astra Zenecas styrelse motiverade i årsredovisningen för 2020 den föreslagna ökningen av den prestationsbaserade lönedelen med att förändringar är nödvändiga sedan marknaden förändrats och blivit mer differentierade under 2020. Dessutom, skriver Astra Zeneca, är bonusarna en "bra bit under" nivåer hos konkurrenter i Europa och globalt. Dessutom har vd:ns pension linjerats med den övriga arbetsstyrkans på nivån 11 procent.

ISS hävdar dock att lönepaketet är ett av de största för alla bolag på hela Londonbörsen.

Om du frågar Jupiter Asset Managers investeringschef Richard Buxton är det galet som en investerare att gå emot bonusordningen och riskera att Pascal Soriot lämnar företaget.