Detta är en artikel från Direkt.

AVANZA/NORDNET: FLER AFFÄRER I AUGUSTI, EMBRACER FLITIGT KÖPT

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
31 August 2021, 05.21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Privatspararna gjorde tillsammans 400.300 affärer per dag under augusti. Det innebar en ökning med 21 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, skriver Avanza i sin månadsrapport.

"Augusti som historiskt sett varit en svag börsmånad har i år gynnats av en god rapportsäsong och en fortsatt hög riskaptit. Månaden har bjudit på en uppgång på över 1 procent jämfört med en negativ avkastning i snitt under det senaste årtiondet", säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i en kommentar.

Avanzas kunder har under månaden främst köpt gamingbolaget Embracer, följt av Tesla och Volvo. Embracer är nu den fjärde mest ägda aktien på Avanzas plattform där den har över 100.000 ägare. Tesla är samtidigt den mest ägda amerikanska aktien hos Avanzas sparare.

På säljlistan hos Avanza har bettingbolaget Kindred stått, följt av Astra Zeneca och Investor.

Hos Nordnet riktade köparna under augusti, liksom hos Avanza, främst in sig på Embracer. Mycket köpta var även Investor och Volvo, men också VNV Global.

"VNV Global är ett bolag som tidigare flugit lite under radarn, men som spararna fått upp ögonen för den senaste tiden i och med diskussionen om premier och rabatter", kommenterar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Mest sålda hos Nordnet i augusti var bostadstjänsten Hemnet, friluftsbolaget Revolutionrace samt Astra Zeneca.