Detta är en artikel från Direkt.

BITCOIN: PRIS UPP, VISA SKA TILLÅTA KRYPTOTRANSAKTIONER MED USD

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
29 March 2021, 11.17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bitcoinpriset drog iväg med några procent på måndagsmorgonen, efter att det amerikanska betalkortsbolaget Visa tillkännagett att det snart kommer öppna för transaktioner i en kryptovalutaversion av dollar.

Nyheten gäller för en så kallad "stablecoin", en kryptovaluta vars prisrörelser är korrelerade med en centralbanksutgiven så kallad fiatvaluta.

Den valuta Visa nu siktar in sig på är USD Coin, en kryptovaluta som nyttjar Ethereums och Algorands blockkedja. Ett pilotprojekt har satts igång tillsammans med kryptovalutaplattformen Crypto.com och målet är att göra kryptotransaktionstjänsten tillgänglig senare under 2021.

Fler och fler etablerade finans- och techbolag har på senare tid kommit att öppna för transaktioner i kryptovaluta, bland annat en rad amerikanska banker och allra senast elbilstillverkaren Tesla.

"Vi ser en ökad efterfrågan från kunder runtom i världen som vill ha möjlighet att ha tillgång till kryptovalutalösningar", säger Cuy Sheffield, Visas kryptochef.

En väsentlig nytta som lyfts fram med den lösning som Visa och Crypto.com nu ritar upp med hjälp av Ethereum-blockkedjan är att konverteringen mellan digital valuta och fiatvaluta får en enklare lösning än tidigare varit möjligt.

Bitcoinpriset steg från runt 56.000 dollar till 57.600 dollar efter att nyheten kablats ut.