BOEING: EU-MYNDIGHET ANSER SÄKERHETEN TILLRÄCKLIG FÖR 737 MAX

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
16 okt. 2020, 10.04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EU:s högsta luftfartsmyndighet EASA, European Union Aviation Safety Agency, anser att Boeing har gjort tillräckligt för att göra flygplansmodellen 737 Max säker igen.

Därmed skulle planet kunna vara tillbaka i luften i Europa före årsskiftet, skriver Bloomberg News.

Efter testflygningar i september genomför EASA nu en sista översyn av dokumentationen före ett direktiv som myndigheten väntas utfärda nästa månad. Sedan väntas en period på några veckor där den övriga allmänheten får kommentera frågan. Det som sedan återstår är utvecklingen av en så kallad syntetisk sensor för planet, något som väntas ta 20 till 24 månader. Denna lösning kommer att vara ett krav för den större varianten Max 10, som är tänkt att lanseras 2022.

"Vår analys visar att detta är säkert och säkerhetsnivån som uppnåtts är tillräcklig för oss. /…/ Vad vi diskuterade med Boeing är det faktum att med en tredje sensor skulle vi kunna nå ännu högre säkerhetsnivåer", sade Patrick Ky, högste chef för EASA, till nyhetsbyrån.

Kommentarerna betraktas som den tydligaste bekräftelsen på att Boeings mål om att åter få upp flygplansmodellen i luften före årssiktet kan bli verklighet.

737 Max belades med globalt flygförbud i mars 2019, efter att två dödskrascher med modellen på kort tid krävt 346 liv.