BOMARKNAD: ÅTERPUBLICERINGAR HALVERATS STHLM INNERSTAD - HEMNET

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
12 febr. 2020, 14.49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Andelen bostadsrätter som återpublicerats på bostadssajten Hemnet har minskat på sistone, allra tydligast i Stockholms innerstad där andelen återpubliceringar i stort sett halverades i januari i år jämfört med samma månad i fjol.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det har tydligt svängt över till att bli mer av en säljarens marknad och återpubliceringar är den faktor som nu svängt tillbaka allra sist. Vår tolkning är att det under de senaste årens trögare marknad byggts upp en stor bulk av osålda bostadsrätter som nu när det flyter på bättre har börjat säljas av. Detta gör att färre bostäder måste återpubliceras", säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

I januari var andelen återpublicerade bostadsrätter på Hemnet 10 procent färre än i januari i fjol. I Stockholms län syntes ned nedgång om 18 procent och i Stockholms innerstad minskade återpubliceringarna med hela 48 procent. Januari är en månad med många återpubliceringar då bostäder som inte såldes under hösten läggs ut igen.

"I Stockholm har återhämtningen på bostadsmarknaden det senaste halvåret varit allra tydligast, så att återpubliceringarna minskar mest här är kanske inte så förvånande utifrån det. Bostadsmarknaden i Stockholm har verkligen kommit igång på sistone och leder utvecklingen trots att priserna är högst i landet. När amorteringskravet infördes såg det väldigt mörkt ut med många frågetecken om Stockholmsmarknaden, men nu är priserna nästan tillbaka på samma nivå som före nedgången 2017", säger Erik Holmberg.

Han påpekar att det de senaste årens rekordhöga utbud av bostadsrätter till salu på Hemnet mycket byggts upp av en tröghet på marknaden, med längre försäljningstider och fler återpubliceringar. Antalet nya bostäder som lagts ut till försäljning har inte ändrats lika mycket. Nu har utbudet börjat minska igen i takt med att försäljningarna går snabbare och färre bostäder återpubliceras.

"Utbudet har bland annat byggts upp av fler misslyckade försäljningar. När marknaden piggnat till har många kanske sett sin chans och återpublicerat det de inte fått sålt tidigare. Nu börjar den bulken betas av och färre behöver återpublicera. Den trenden kommer nog att fortsätta under våren och bidra till att utbudet fortsätter sjunka på årsbasis", säger Erik Holmberg.

Bild: Förändring andel återpubliceringar i årstakt