BOMARKNAD: INGEN AVMATTNING, SÅLTS REKORDMYCKET I MARS - HEMNET

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
01 april 2021, 10.48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den starka utvecklingen på bostadsmarknaden fortsätter, utan några som helst tecken på någon avmattning – snarare tvärtom. I mars såldes det långt fler bostadsrätter via bostadssajten Hemnet än någon enskild vårmånad tidigare, enligt statistik som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vi har en lika aktiv marknad som tidigare, om inte ännu mer aktiv, där antalet försäljningar fortsätter att öka trots priser på rekordnivåer. Det har talats om att en del av den starka utvecklingen på bostadsmarknaden drivits av pandemin och att uppgången skulle klinga av när fler blir vaccinerade och man börjar se ett slut, men än så länge syns inga som helst tecken på någon avmattning", säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Varje månad hittills i år har det sålts för månaden rekordmånga bostadsrätter via Hemnet. Utvecklingen har också närmast tagit förnyad fart uppåt i mars, då det aldrig tidigare sålts så många bostadsrätter under en vårmånad. Den enda månad det någonsin sålts fler bostadsrätter var i september i fjol, då det såldes ett par hundra fler än nu i mars.

"Det är ett högt tryck på en säljarens marknad där priserna stiger och försäljningstiderna sjunker. Det gäller över hela linjen – bostadsrätter, villor och fritidshus – för alla rumsstorlekar och i stort sett i hela riket", säger Erik Holmberg.

Hon noterar dock att Stockholms sticker ut särskilt, med en kraftigt ökad försäljning av bostadsrätter.

"Den här typen av trender brukar synas mest i Stockholm. Det är uppenbart att det även i de dyraste områdena finns en köpkraft, där människor har lust och möjlighet att betala över 100.000 kronor per kvadratmeter i Stockholms innerstad", säger Erik Holmberg.

Hittills under årets första kvartal har det sålts 16 procent fler bostadsrätter via Hemnet i hela Sverige och 20 procent fler i Stockholms län än motsvarande period 2020. Jämförelserna påverkas till viss del av att omsättningen sjönk något i mars 2020, när coronapandemin kom till Sverige med full kraft.

Bild: Sålda bostadsrätter Sverige

Bild: Sålda bostadsrätter Stockholms län