Detta är en artikel från Direkt.

BOMARKNAD: MÄKLARE TROR TRYCK PÅ STORA BOSTÄDER HÅLLER I SIG

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
13 October 2021, 09.07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsmäklarna i storstäderna tror att efterfrågan på större bostäder håller i sig även efter pandemin.

Det visar en extrafråga i SBAB:s senaste Mäklarbarometer.

På frågan om en återgång till mer normala konsumtionsmönster efter pandemin kommer att leda till att trycket på stora bostäder ökar eller minskar svarar en klar majoritet av mäklarna att de tror på ett oförändrat eller ökat tryck. Andelen som tror på ett minskat tryck är högst i Stockholm – 24 procent – och lägst i Malmö – 14 procent.

"Jag tror också att efterfrågan på större bostadsyta kommer att vara fortsatt stark framöver, om än inte fullt lika stark som mitt under pandemin. Vi är många som vant oss vid att kombinera kontors- och distansjobb och min gissning är att de flesta arbetsgivare kommer att fortsätta erbjuda den möjligheten", säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Enligt SBAB kanske efterfrågan på större bostadsyta inte bara beror på pandemin, utan även förklaras av demografi, där många personer nu är i fasen att bilda familj och därmed efterfråga större boende. Samtidigt är utbudet av större bostäder lägre än efterfrågan, där en möjlig förklaring är att äldre bor kvar i den egna villan längre.

Enligt statistik från Booli har utbudet av stora villor i Sverige de senaste fyra veckorna varit 20 procent lägre än för två år sedan och utbudet av stora bostadsrätter 16 procent lägre.