BOMARKNAD: MÅNGA NYA ANNONSER, MÖJLIGT STRESSTECKEN - HEMNET

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
23 mars 2020, 16.23

STOCKHOLM (Direkt) De senaste veckorna har det lagts ut allt fler nya annonser för bostadsrätter på bostadssajten Hemnet, vilket kan vara ett tecken på en stressad marknad där säljarna på grund av osäkerhet kring coronaviruset och möjliga nya restriktioner vill snabba på sin bostadsaffär.

Det säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har sett de senaste veckorna att ökningstakten för antalet publicerade annonser för bostadsrätter eskalerar. Förra veckan var det i riket 20 procent fler bostadsrätter som lades ut, jämfört med samma vecka i fjol, och hela 39 procent fler i Stockholms innerstad. Det kan vara ett tecken på en stressad marknad", säger han.

Han säger att det inte går att säga vad denna ökning beror på, men att den rimligen hänger ihop med coroonapandemin och oro för kommande restriktioner som får många att vilja skynda sig att sälja sin bostad.

"Ska man spekulera i vad det kan bero på är en rimlig gissning att många som varit i färd med att sälja nu skyndar sig eftersom det finns en osäkerhet om det kan bli ytterligare nedstängningar eller andra typer av restriktioner som gör det svårt att sälja en bostad", säger han.

Han konstaterar också att prisförväntningarna i Hemnets egen köparbarometer fallit kraftigt, där andelen av bostadsköparna som tror på sjunkande bostadspriser ökat till 45 procent i mitten av mars från endast 16 procent i början av månaden. Det är den högsta andelen som tror på sjunkande priser sedan i december 2017.

"Det är en dramatisk förändring som visar på den oro som finns", säger Staffan Tell.

Han påpekar samtidigt att det också görs många bostadsaffärer, men att avsluten inte riktigt hållit jämna steg med de många nya annonserna, vilket gör att utbudet av bostadsrätter nu ökar och är på samma nivå som motsvarande vecka i fjol.

"Vi ser också att försäljningstiderna är kortare, också det ett möjligt tecken på en stress i marknaden, Säljarna kanske kan acceptera ett lite tidigare bud, för vi ser att budpremien också minskat", säger han.