BÖRSEN: ÄNNU EN DAG MED RAS VÄNTAS

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
28 febr. 2020, 08.21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna föll rejält på torsdagskvällen och på fredagsmorgonen har de asiatiska börserna fortsatt nedåt med fall på över 4 procent på flera håll. Förutom det stora antalet småbolagsrapporter har corona-relaterade nyheter dominerat morgonens nyhetsflöde.

Vid klockan 8.15 var de europeiska terminerna ner omkring 4 procent. Förhandeln hos IG-markets indikerade samtidigt en öppning ner i samma härad Stockholmbörsens OMXS30-index. Även de amerikanska terminerna var vid samma tid ner inför eftermiddagens börsöppningar i New York.

Oljepriserna har också fortsatt ner under natten och på morgonen dansade kontrakten på Brentoljan nära nivåer strax över 50 dollar per fat.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, har identifierat vad som kan vara det första fallet i landet av så kallad "community spread", vilket innebär att smittkällan är okänd. Det första fallet har under natten upptäckts i på den afrikanska kontinenten söder om Sahara. På hemmaplan har ytterligare fall av smittade upptäckts i Stockholm, Uppsala och Göteborg. Här är dock smittkällorna fortfarande kända.

Ur morgonens nyhetsskörd har den polska Folkhälsomyndigheten återkallat MTG:s tillstånd att ha publik på plats vid e-sport-eventet IEM Katowice som inleds på fredagen. Detta med anledning av coronaviruset. Tidigare i veckan hade, enligt bolaget i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt, inte några event påverkats av virusets spridning.

På corona-temat meddelade det tyska kemibolaget BASF i samband med rapporten för det fjärde kvartalet att bolaget bedömer att coronaviruset kommer att ha en betydande global effekt, särskilt i det första och andra kvartalet.

"Lägre efterfrågan och produktionsstopp i många industrier är redan synbara konsekvenser av de åtgärder som vidtas för att hindra ytterligare spridning av viruset", skriver bolagets styrelseordförande Martin Brudermüller.

Fredagen innebär slutet på rapportperioden då det är sista dagen att öppna böckerna för börsbolagen för det fjärde kvartalet, och många småbolag kommer med rapporter.

Bland morgonens rekommendationsändringar har Nordea Markets sänkts sin rekommendation för Balder till behåll från tidigare köp.

På makrofronten väntas flera viktiga besked. Bland annat kommer en rad europeiska länder att presentera inflationsutvecklingen i januari, och klockan 9.30 presenterar SCB svensk BNP-utveckling för det fjärde kvartalet. Även från andra sidan Atlanten väntas en rad nya siffror, där bland annat handelsbalans, grossistlager och Chicago PMI väntas på eftermiddagen svensk tid.