BÖRSEN: AVVAKTANDE ÖPPNING I KORTEN EFTER LÅNGHELG, G20 I FOKUS

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
24 juni 2019, 08.43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda veckans handel med ett mindre plus efter midsommarhelgen. Runt klockan 8:25 noterades terminen för OMXS30 0,1 procent högre, enligt IG:s förhandel. För tyska DAX indikerades en marginell ökning och FTSE 100-indexet i London såg ut att öka med 0,2 procent.

Mycket av helgens nyhetsflöde har handlat om det allt mer spända läget mellan USA och Iran och investerare i Asien fokuserade i hög grad på den geopolitiska utvecklingen. Börserna utvecklades med mindre, oregelbundna rörelser. På midsommarafton var de ledande indexen i New York ned 0,1-0,2 procent.

Investerare började också fokusera mer mot G20-mötet nästa helg, och då i första hand mötet mellan USA:s president Donald Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping.

"Alla ögon är riktade mot det kommande G20-mötet", sade Gerry Alfonso, chef för mäklaren Shenwan Hongyan till Financial Times. "Marknaderna verkar ha intagit en vänta-och-se- inställning".

Bland bolagsnyheter har den tyska fordonsjätten Daimler, tyngt av en dieselskandal, kapat prognosen för rörelsevinsten (ebit) för tredje gången i år. Den tyska fordonskoncernen spår nu att vinsten för 2019 kommer att hamna i linje med föregående år. Den tidigare guidningen var en lätt vinstökning.

Karo Pharma har köpt konsumenthälsovårdsföretaget Trimb Holding för 3,4 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis (Enterprise Value). Förvärvet finansieras genom nya kreditfaciliteter samt en ny brygglånefacilitet. Avsikten är att efter slutförd transaktion återbetala brygglånefaciliteten med medel från en nyemission av aktier om cirka 1,5 miljarder kronor med företrädesrätt för Karo Pharmas aktieägare.

Söderport Holding, som ägs till lika delar av Nyfosa och Sagax, har avtalat om förvärv av nio fastigheter från Nyfosa för 722 miljoner kronor och sex fastigheter från Sagax för 668 miljoner kronor.

Biogaias grundare Peter Rothschild och Jan Annwall har via bolaget Annwall & Rothschild sålt 130.000 B-aktier i bolaget. Aktierna såldes för sammantaget drygt 57 miljoner kronor.

Sterner Stenhus Fastigheter har sålt 5 miljoner aktier i Amasten för totalt drygt 36 miljoner kronor.

Bland rekommendationer:

*Deutsche Bank höjer sin rekommendation för Boliden till behåll från sälj. Riktkursen 270 kronor behålls.

*Handelsbanken Capital Markets sänker riktkursen för Autoliv till 70 dollar från 87 dollar, motsvarande 659:46 kronor från 819:62 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.

*Handelsbanken Capital Markets sänker riktkursen för Veoneer till 205:53 kronor från 241:99 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

*Barclays Capital höjer riktkursen för Enquest till 2:26 kronor från 1:33 kronor. Rekommendationen undervikt upprepas.

*Redeye sänker sin värdering för bettingbolaget Global Gaming i ett så kallat basscenario till 4:60 kronor, från tidigare 7:00 kronor. Redeyes värderingsintervall sträcker sig nu från 3:00 kronor ("bear case") till 8:00 kronor ("bull case").

*Att äga Duni har varit en förlustupplevelse de senaste åren. Men på både kort och lång sikt är det framdukat inte bara för utdelningsälskare och konjunkturpessimister, utan också för hållbara tillväxtentusiaster, skriver DI och rekommenderar köp av Duni-aktien.

*Köp CAG, John Mattsson och Duni. Även Ovzon får köpråd inom facket "högriskaktie". Vidare anses Vostok Emerging Finance vara fortsatt köpvärt. Men teckna inte Traton samt avvakta med JM och Bahnhof. Det är råden i det nya numret av Börsveckan.