BÖRSEN: KAPPAHL I TOPP EFTER BUD FRÅN MELLBY GÅRD, OMXS30 +0,1%

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
29 juli 2019, 09.30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen noterade små förändringar på båda sidor nollstrecket i den inledande handeln på måndagen.

Kappahl rusade uppåt efter ett bud från storägaren Mellby Gård. Även fast att rapportsäsongen går in i en något lugnare period då de flesta av storbolagen redan avlagt sina rapporter återstår det en hel del spännande händelser i veckans kalender. Dels kommer handelssamtalen mellan USA och Kina att återupptas, Federal Reserve väntas sänka styrräntan samt Securitas och Lundin Petroleums rapporter väntas som båda släpps på onsdag.

Vid cirka 9.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp med 0,1 procent till nivån 1.612. Aktier för 0,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Kappahls storägare Mellby Gård, som kontrolleras av finansmannen Rune Andersson med familj, lägger bud på klädkedjan. Budet på 20 kronor per aktie motsvarar en budpremie om 43 procent jämfört med fredagens stängningskurs. Budet kommer inte att höjas men heller inte dras tillbaka. Klädkedjans aktie var en vinnare med en uppgång på 40 procent och noterades just under budkursen.

Verkstadsbolagen pressades tillbaka med en nedgång på 1,3 procent för SKF. Sandvik och ABB var ned med runt 0,7 procent. Astra Zeneca går åt motsatt håll och noterade en uppgång på strax över 1 procent.

Det franska läkemedelsbolaget Sanofi tar en negativ engångspost på cirka 1,8 miljarder euro i samband med sin halvårsrapport, huvudsakligen relaterat till Eloctate - specialistläkemedelsbolaget Sobis hemofililäkemedel som även säljs under varumärket Elocta. Sanofi talar om press från konkurrens. Sobi sattes ned 2 procent.

Goldman Sachs har lagt till Ericsson på sin särskilda köplista så kallad "conviction list". Aktien har sedan tidigare en köprekommendation hos analyshuset. Telekombolagets aktie belönades med en uppgång på knappt 1 procent.

Lastbilskoncernen Traton ökade såväl intäkter som rörelseresultat för det första halvåret. Orderingången backade däremot och det globala marknadsläget beskrivs som fortsatt utmanande. Traton vek ned med 0,3 procent. Volvo noterades ned 0,1 procent.

Neurovives läkemedelskandidat Neurostat vid behandling av medelsvår till svår traumatisk hjärnskada har beviljats snabbehandlingsstatus av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Aktien höjdes med 31 procent.

Avtech har ingått en avsiktsförklaring med ett medelstort europeiskt flygbolag om implementering av en tjänst för väderdata i syfte att minska bränsleförbrukningen. Ett slutligt kontrakt förväntas under det första kvartalet 2020. Aktien steg med drygt 3 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 29 juli

Källa: Infront