BÖRSEN: LUGN HANDEL VÄNTAS MED STÄNGDA USA-BÖRSER

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
17 febr. 2020, 08.34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en oregelbunden inledning på måndagen. Med endast ett fåtal rapporter och stängda USA-börser med anledning av Presidents Day finns alla förutsättningar för att det kan komma att bli en lugn tillställning under måndagens handelssession.

Under de återstående två veckorna av februari ska rapportsäsongen städas ut. Måndagen bjuder endast på ett mindre antal rapporter. Senare under veckan väntas flödet tillta, men merparten av de lite större bolagen har nu redan inkommit med sina rapporter.

USA-börserna handlades oregelbundet under fredagen. Svaga ekonomiska data och oro kring coronavirusets effekt på världsekonomin höll marknaderna i schack. Efter Stockholmsbörsens stängning på fredagen var rörelserna på index endast marginella.

Asienbörserna uppvisade som helhet blandade rörelser. De kinesiska fastlandsbörserna steg kraftigt efter förhoppningar om att centralbanken ska stimulera marknaderna med likviditet för att lindra efterverkningarna från virusutbrottet. I Japan backade i stället Nikkei-index med 0,7 procent efter att kvartalsdata visade att den japanska ekonomin krympte med en takt om 6,3 procent mellan oktober och december i fjol, jämfört med samma period i fjol.

Terminerna för de ledande Europabörserna pekar mot begränsade uppgångar Vid 8.30-tiden var noteringen för London-, Paris- och Frankfurtbörsen upp med mellan 0,2 till 0,3 procent Förhandeln i Stockholm hos IG visade på en uppgång om 0,1 procent.

Footway lägger ett bud på Sportamore om 45:28 kronor per aktie motsvarande en premie om 27,5 procent jämfört med fredagens stängning. Sportamores styrelse ställer sig positiva till budet.

Intrum uppges vara i exklusiva förhandlingar om ett köp av den kredithanteringsdivision som det italienska finansbolaget Cerved sedan tidigare satt upp på försäljningslistan.

Bygghemma förvärvar 84 procent av Hemfint.se, en online-aktör inom dörrar, fönster, badrums- och fritidsprodukter i Sverige. Det köpta bolaget omsatte knappt 150 miljoner kronor 2018 med ett rörelseresultat på cirka 3 miljoner kronor.

Medcap mer än fördubblade sitt ebitda-resultat i det fjärde kvartalet. "Året bekräftar att koncernen som helhet fortsätter att utvecklas positivt. Jag konstaterar också att det finns mycket potential kvar att hämta inom båda affärsområden samt att det finns gott om förvärvsmöjligheter för att bygga vidare", skriver investmentbolagets vd Karl Tobiesson i vd-ordet. Medcap-aktien, som hade ett starkt 2019 där aktien mer än dubblade sitt värde, har inlett 2020 i samma anda som fjolåret.

Powercell har tecknat ett distributörsavtal för den japanska marknaden med Inabata & CO.

Orexo har beslutat om att återköpa upp till en halv miljoner aktier.

Tieto Evry har fått en nedgraderad rekommendation till behåll från köp av Nordea.

Handelsbanken har höjt sin rekommendation för Latour till behåll från sälj. Samma bank har även inlett bevakningen av Addnode med en köprekommendation.

Dagens Industri rekommenderar i måndagens tidning köp av CTT Systems.

På samma tema rekommenderar Börsveckan i det senaste numret köp av Rejlers, Nyfosa och Peab.