BÖRSEN: LUGN ÖPPNING I KORTEN, VÄNTAN PÅ KVÄLLENS FED-BESKED

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
18 sept. 2019, 08.38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda onsdagens handel med små rörelser i storbolagsindex i väntan på kvällens räntebesked från amerikanska Fed. Förväntningarna är att centralbanken ska sänka räntan för andra gången i år.

På svensk front har regeringen lagt fram höstbudgeten. De fyra partierna hade redan presenterat en hel del satsningar och budgeten gav beskedliga reaktioner på valutamarknaden på morgonen. Sveriges BNP väntas öka med 1,4 procent i år och 1,4 procent nästa år och den prognosen är densamma som den som presenterades av finansminister Magdalena Andersson i Harpsund den 22 augusti.

Vid 8.30-tiden var terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index ned med 0,1 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt oförändrad nivå för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

I USA handlades de ledande börserna svagt uppåt på tisdagen efter positiva besked från president Donald Trump om handelssamtalen med Kina. Donald Trump sade till reportrar att Kina köper stora mängder jordbruksprodukter och att ett handelsavtal kan bli av innan valet 2020. USA och Kina förväntas återuppta handelssamtalen kommande månad.

Fraktbolaget Fedex föll med cirka 10 procent i den amerikanska efterhandeln sedan bolaget sänkt helårsprognosen med anledning av handelsspänningar och en svagare global ekonomi.

I Asien har kinesiska börser handlats lätt upp på onsdagen medan Tokyobörsens Nikkei 225 var något ned och Hongkong låg runt nollstrecket. På råvarumarknaden har oljepriserna noterats för mindre rörelser runt de lägre nivåer som blev följden på tisdagen sedan Saudiarabien framfört att Abqaiq-anläggningen i slutet av september kan vara tillbaka på samma produktionsnivåer som före helgens attacker.

Svenska Dagbladet pekar ut Joacim Damgard, en ganska okänd svensk med toppjobb på Microsoft, som ny favorit till vd-posten i Telia vid sidan om SAS-chefen Rickard Gustafsson.

DI uppmärksammar att storägarna hittills gjort tummen upp till Mellby Gårds bud på Kappahl och att Robur och Aktiespararna är bland dem. Tiden för klädbolagets ägare att ta ställning till budet går ut på fredag.

Branschstatistik på tisdagskvällen visade att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA steg med 8,2 procent i augusti, jämfört med samma månad föregående år. Statistiken, som kommer från branschorganisationen AHAM, är viktig för Electrolux som har en stor andel av sin vitvaruförsäljning i USA.

Nybilsregistreringarna i EU ökade med 1,4 procent i juli men minskade med 8,4 procent i augusti, enligt branschorganisationen Acea. Det innebär att nybilsregistreringarna hittills i år, januari-augusti, minskat med 3,2 procent. I augusti i fjol var försäljningsökningen exceptionell, upp 31,2 procent, inför introduktionen av den nya testcyckeln WLTP den 1 september.

Rekommendationer

* SEB Equities sänker sin rekommendation för Kinnevik, som kommit med flera nyheter de senaste dagarna, till behåll från köp. Riktkursen minskas till 274 från 285 kronor, enligt Bloomberg.

* Handelsbanken Capital Markets sänker sin rekommendation för Hexagon till behåll från köp. Riktkursen sänks till 525 från 530 kronor, enligt Bloomberg First Word.

* Société Générale höjer sin rekommendation för Atlas Copco till behåll från sälj. Riktkursen dras upp till 310 från 265 kronor, skriver Reuters.

*Citi Investment Research sänker riktkursen för Volvo till 181 kronor från 188 kronor, enligt Reuters.

Makroagendan

* EMU: byggproduktion juli kl 11.00

* EMU: KPI (def) augusti kl 11.00

* Riksdagen: budgetdebatt kl 13.00

* Riksbanken: Stefan Ingves talar: "Hur åtgärdar vi en dysfunktionell bostadsmarknad?" kl 14.00

* Kanada: KPI augusti kl 14.30

* USA: bostadsbyggande augusti kl 14.30

* USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

* FED: FOMC meddelar räntebesked kl 20.00

* FED: Jerome Powell håller presskonferens efter räntebesked kl 20.30