BÖRSEN: MINDRE UPPGÅNG VÄNTAS, NYHETSTUNT I VÄNTANT RAPPORTSÄS

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
03 juli 2019, 08.49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna svagt uppåt på onsdagen i spåren av uppgångarna på de amerikanska börserna på tisdagskvällen. Marknaden inväntar samtidigt den stundande rapportsäsongen.

Vid 8.40-tiden var terminerna för tyska DAX, brittiska FTSE 100 och franska CAC 40-indexet oförändrade till 0,3 procent upp. IG:s förhandel indikerade en uppgång för Stockholmsbörsens OMX30-index på 0,2 procent.

De ledande börserna i New York handlades uppåt på tisdagen och utökade därmed uppgångarna från i måndags. USA-börserna drog upp 0,2 till 0,3 procent på tisdagen medan USA-terminerna pekade svagt ner på onsdagsmorgonen.

Asienbörserna föll dock tillbaka på onsdagen efter en ökad oro kring möjligheterna till ett eventuellt handelsavtal mellan USA och Kina.

"Jag tror inte att någon tror att handelskriget är över", sade Tai Hui, chefsmarknadsstrateg vid JP Morgan Asset Management på onsdagen.

Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppgick preliminärt till 13.000 enheter i juni, enligt ACT Research. Credit Suisse mäklardesk bedömer i ett morgonbrev att detta kan ge en smärre lättnad i Volvos aktiekurs eftersom förväntan låg ännu lägre.

IT-återförsäljaren Dustin har på morgonen redovisat ett justerat ebita-resultat om 124 miljoner kronor (108) för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Omsättningen uppgick till 3.169 miljoner kronor (2.462) och den organiska försäljningstillväxten var 15,3 procent.

Oljebolaget Africa Oil har avtalat om köp av 20 procents andel från Azinam i block 3B/4B i Orange-bassängen utanför Sydafrika. "Vi är nöjda med att addera detta block till vårt lager av högkvalitativa exploateringsmöjligheter", säger vd:n Keith Hill i en kommentar.

Forskningsbolaget Calliditas har tillförts 210 miljoner kronor genom en riktad emission av 3,5 miljoner aktier till kursen 60 kronor, en rabatt på cirka 7,5 procent jämfört med tisdagens stängningskurs.

Bland morgondagens rekommendationer har Nordea Markets inlett bevakning av fastighetsbolaget SBB med rekommendationen köp med riktkursen 15:40 kronor. I samma sektor får Castellum rekommendationen höjd till behåll från tidigare sälj medan Hemfosa sänks till sälj från tidigare behåll. Essitys riktkurs höjs till 300 kronor, från 275 kronor.

ABG Sundal Collier har sänkt rekommendationen för Mips till behåll från köp. Riktkursen är fortsatt 190 kronor.