Detta är en artikel från Direkt.

BÖRSEN: POSITIV TREND I EUROPEISKA TERMINER INFÖR ÖPPNING

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
27 December 2019, 07.43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De europeiska indexterminerna pekar uppåt under fredagsmorgonen och lägger grunden för en positiv start på Stockholmsbörsen.

Nyhetsflödet har varit lugnt under morgonen utan sedvanligt inslag av affärer före ett årsskifte. Ett undantag är Spotlight-listade Umida som meddelat att de säljer en fastighet för 24 miljoner kronor.

Det är heldag på Stockholmsbörsen och detsamma gäller när börsåret avslutas på måndag.

I förutsättningarna för fredagens börshandel finns en fortsatt stark trend i USA, där nya rekord nåddes under torsdagen. Nasdaq Composite steg över 9.000 för första gången, upp 0,8 procent till slutnoteringen 9.022. Dow Jones steg 0,4 procent medan det bredare S&P 500 steg 0,5 procent.

Teknikaktier gick starkt och bidrog till att Nasdaq därmed kunde notera den tionde plusdagen i rad. Bland enskilda aktier klättrade Amazon 4,4 procent efter indikationer på stark säsongshopping för detaljhandelssektorn.

Handeln i Asien pekar övervägande uppåt under fredagen.

Den svenska sportboksleverantören Kambi kommer åter upp till handel efter börsstoppet i måndags som infördes sedan aktien rasat 30 procent. Utlösande faktorn var beskedet att sportbettingbolaget Draftkings går samman med SBTech som i praktiken kan innebära att en konkurrent tar över en kund till Kambi.

Kambis vd Kristian Nylén har uttalat att sammanslagningen av en konkurrent och en högprofilerad operatör kan gynna Kambi i framtida säljprocesser.

Skanska investerar drygt 2 miljarder kronor i ett amerikanskt flerfamiljsprojekt med ett värde på byggkontraktet på 1,4 miljarder. Inkluderas i ordervärdet fjärde kvartalet.

Lundinsfärens Lukas Lundin intervjuas i fredagens Dagens Industri där diskussionen främst handlar om omställningen mot ökad hållbarhet och de rättsliga efterspel som kommit av Lundinsfärens verksamheter i Afrika. På frågan om han skulle överväga ett bud på 400 kronor per aktie i Lundin Petroleum svarar han att han hellre tar fråga om ett år. För närvarande är bolaget i en upptrappningsfas i form av produktionen på Johan Sverdrup.