BÖRSEN: TERMINER INDIKERAR ÖPPNING NÄRA NOLLSTRECKET

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
06 aug. 2019, 08.35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter måndagens branta kursnedgång väntas Stockholmsbörsen inleda tisdagens handel nära måndagens stängningsnivåer, sedan de asiatiska börserna återhämtat tidigare stora nedgångar.

De asiatiska börserna fortsatte ned på måndagen, men börsnedgången dämpades sedan Kinas centralbank satt den dagliga fixingen mellan yuanen och dollarn lägre än väntat. Terminerna för de ledande börserna i New York pekade något upp efter att börserna fallit brant på måndagen.

Vid 8.20-tiden pekade även terminerna för tyska DAX- och franska CAC40-index upp 0,2 procent respektive 0,1 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,1 procent.

Sent på måndagen pekade Trump-administrationen officiellt ut Kina som valutamanipulatör, för första gången sedan 1994, medan Kina uppmanade statliga bolag att inte köpa merikanska jordbruksvaror. Det breda aktieindexet S&P 500 föll 3 procent.

"Givet det bräckliga läget på marknaderna kommer detta troligen att ses som en eskalering av handelskriget och spä på försäljningen på marknaderna. Även om utpekandet, ur marknadsperspektiv, är mer symboliskt så kommer det att ses som en upptrappning och troligen leda till mer reaktioner från Kina", skrev Steve Englander på Standard Chartered Bank i en kommentar enligt Reuters.

En kinesisk motåtgärd skulle kunna vara att öka oljeimporten från Iran, vilket skulle kunna leda till ett rejält fall för oljepriset samt slå hårt mot USA:s olje- gas- och kolindustri, och samtidigt sabotera Trumps ekonomiska sanktioner mot Iran, noterade SEB i ett morgonbrev.

Bland enskilda bolag drabbades gruvbolaget Semafo på fredagen av ett ras av en vägg i dagbrottet Wona i Burkina Faso. Till följd av raset sänkte bolaget sin produktionsprognos för helåret vid Mana-området. Semafos kvartalsrapport väntas presenteras efter börsstängning på tisdagen.

Biometribolaget Precise Biometrics mjukvara för fingeravtrycksigenkänning i mobila enheter har, i partnerskap med Egis Technology, implementerats i en serie enheter. Ordern förväntas generera 10 miljoner kronor för Precise Biometrics.

Även Soltechs aviserade om en order på morgonen, för sitt dotterbolag i Kina. Denna beräknas under avtalets 20-åriga löptid generera totalt cirka 108 miljoner kronor.

Oljebolaget IPC, som knoppats av från Lundin Petroleum, redovisade en ökning av såväl ebitda- som nettoresultatresultat. Enligt vd Mike Nicholson väntas snittproduktionen för helåret dock landa i den lägre delen av intervallet till följd av en försenad produktionsökning vid Onion Lake i Kanada och vissa produktionsproblem i Frankrike under det andra kvartalet.

Oljepriset rekylerade upp drygt 1 procent på tisdagsmorgonen.

På makrofronten väntas konjunkturuppdateringen från KI för Sverige klockan 9.15.