BÖRSEN: TYDLIG NEDGÅNG VÄNTAS, H&M OCH NOKIA KAN STÅ EMOT NÅGOT

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
27 febr. 2020, 08.42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Torsdagens börshandel i Stockholm såväl som i Europa ser ut att komma att präglas av rejäla indexnedgångar i kölvattnet av en tilltagande oro för spridningen av coronaviruset.

De asiatiska börserna backade överlag på torsdagen, med de fastlandskinesiska börserna som undantag.

USA-terminerna var ned cirka 0,6 procent i torsdagens tidiga handel. Den amerikanske presidenten Donald Trumps försök att lugna marknaderna i ett uttalande på onsdagskvällen fick inte avsedd effekt, då oron över Covid-19 tilltog sedan en person i Kalifornien insjuknat utan att ha varit i känd kontakt med någon smittad.

Det andra fallet av covid-19 har påträffats i Sverige, då en man från Göteborg har smittats efter en Italienresa. Samtidigt har det första fallet i Danmark också bekräftats.

Med en halvtimme kvar till öppning låg IG Markets förhandelstermin på minus 1,6 procent för Stockholmsbörsens storbolagsindex. För Frankfurtbörsen och Londonbörsen stod terminerna på -1,9 procent respektive -1,5 procent.

Från USA kan nämnas att Microsoft sent på onsdagen varnade för att bolaget inte kommer att uppnå prognoserna för innevarande kvartal för pc-segmentet på grund av coronaviruset.

På hemmaplan har H&M uppgraderats av JP Morgan till övervikt, från tidigare undervikt. Riktkursen för modebolagets aktie dras samtidigt upp till 225 kronor, från 115, en bra bit över onsdagens stängningskurs om 186:54 kronor i H&M-aktien.

Samtidigt har den Kinnevikdelägda nätmodehandlaren, tillika H&M:s branschkollega, Zalando levererat en försäljningstillväxt på nästan 20 procent i det fjärde kvartalet, vilket var något över analytikernas förhandstips.

Nokia utvärderar flera "strategiska alternativ" för att kunna hantera den hårda konkurrens som råder. Försäljningar av tillgångar samt fusioner övervägs uppger källor för Bloomberg News. En möjlighet som Nokia kan överväga är att gå ihop med en konkurrent som Ericsson eller att samarbeta inom vissa affärssegment, skriver Bloomberg.

Nokias USA-noterade depåbevis stängde 4 procent högre i New York på onsdagen, jämfört med stängningen i Stockholm.

Volvo väntas kunna göra en extra utdelning för 2020, enligt analytikerkåren skriver DI.

Bränslecellsbolaget Powercell har redovisat ett nettoresultat -41,0 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (-11,5). Försämringen beror i huvudsak på ökade försäljnings- och administrationskostnader samt planerade högre utvecklingskostnader framför allt kopplat till lanseringen av den nya versionen av bränslecellssystemet MS-100.

Skanska fått en order på att bygga en ny sjukhusbyggnad i Finland värd 2 miljarder kronor.

First North-listade Speqta, som tidigare hette My Taste och som är verksamt inom prestationsbaserad marknadsföring, har kommit med nya finansiella mål. År 2022 ska omsättningen ha stigit till 600 miljoner kronor och ebitda-marginalen uppgå till minst 20 procent.

På rekommendationsfronten har Barclays inlett bevakningen av Kungsleden med övervikt och Handelsbanken har uppgraderat danska Pandora till köp (sälj).

Bland råvarorna har oljepriset gått ned och Brentoljan handlas 1,6 procent lägre till cirka 52 dollar fatet.