BÖRSEN: TYDLIG UPPGÅNG EFTER TREVANDE INLEDNING, OMXS30 +1,2%

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
03 aug. 2020, 12.20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades klart uppåt kring lunchtid på måndagen efter en något trevande inledning. Visst stöd kom från svenskt inköpschefsindex som var tillbaka i tillväxtzonen för första gången sedan februari.

Elekta steg tvåsiffrigt under hög omsättning efter att Siemens Healthineers lagt bud på strålterapibolagets amerikanska konkurrent Varian.

Vid 12.10-tiden var OMXS30-index upp 1,2 procent till 1.727. Aktier för drygt 5,4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Frankfurt steg DAX 1,4 procent och i Paris adderade CAC 40-indexet 0,5 procent.

Inom det svenska storbolagsindexet steg Kinnevik, Atlas Copco A och Sandvik med mellan 2,5 och 2,8 procent. I botten hittades i stället fredagens vinnare Securitas, ned 1,2 procent.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn steg till 51,0 i juli, från reviderade 47,6 månaden före (47,3).

Tillverkningsindustrin är därmed tillbaka i tillväxtzonen för första gången sedan februari i år.

"Juliutfallet visar att konjunkturen i svensk tillverkningsindustri fortsätter att återhämta sig i snabb takt efter den djupa nedgången i våras", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Elekta var upp 13 procent till 101:25 kronor efter att Siemens Healthineers lagt ett bud på strålterapibolagets amerikanska huvudkonkurrent Varian för 16,4 miljarder dollar. Budet motsvarande en premie på 24 procent och affären väntas slutföras under första halvåret av 2021. Carnegie höjde under måndagen sin rekommendation för Elekta till köp och riktkursen till 105 kronor.

Nordea Markets har höjt riktkursen för Beijer Alma till 140 kronor från 127 kronor med upprepad köprekommendation. Nordea förväntar sig visserligen att det andra kvartalet har varit utmanande, men menar samtidigt att det samtidigt utgjort bottenmärket. Aktien var upp 12,6 procent till 118 kronor.

Saab meddelade under fredagskvällen att bolaget, med stöd av Sverige, lämnat ett anbud till Kanada rörande 88 Gripen E-flygplan, med ett stöd- och träningsprogram samt ett industriellt och teknologiskt paket. Saab-aktien handlades 1,5 procent högre.

Duni presenterade Robert Dackeskog som ny vd. Han är för närvarande vd för tandvårdsgrossisten Unident och var mellan 2012 och 2019 medlem av Dunis ledningsgrupp som affärsområdeschef för först Consumer och sedan Table Top. Aktien var ned 0,5 procent.

En annan ledningsrockad kom efter att styrelsen i Medcap, som var upp 2,9 procent, utsåg Anders Dahlberg till ny vd för bolaget som investerar i life science-sektorn. Han är för närvarande styrelseledamot i Arcoma, Human Care och Medcaps portföljbolag Abilia.

Spelbolaget Zordix handlades 12,8 procent lägre efter att ha aviserat en företrädeemission och släppt preliminära siffror för det andra kvartalet. Nettoomsättningen bedöms uppgå till 3,9 miljoner kronor (3,6), medan rörelseresultatet ökat till 2,1 miljoner (1,0). Emissionen görs med en rabatt om drygt 30 procent mot fredagensstängningskurs och innebär en utspädning om 20 procent för de som inte avser teckna sig.

Peckas Naturodlingar drogs ned 5,2 procent efter att ha redovisat en ökad rörelseförlust för det andra kvartalet. Bolaget bedömer vidare att det inte längre är sannolikt med ett positivt kassaflöde år 2021.

Graf över OMXS30 indexet måndagen den 3 augusti:

Källa: Infront