BÖRSEN: VÄNTAS INLEDA LÄTT UPPÅT, HÖGRE SAS-FÖRLUST ÄN BEFARAT

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
28 maj 2019, 08.41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda tisdagens handel lätt uppåt sett till morgonens noteringar för indexterminerna. Dagen bjuder på en rad makrosiffror, från svenskt håll bland annat KI-barometern. SAS förlust var större än befarat, visade morgonens delårsrapport.

Vid 8.30-tiden var terminerna för franska CAC40 och tyska DAX och 0,2-0,3 procent högre. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång med 0,2 procent för Stockholms OMXS30-index.

USA-börserna var stängda på måndagen för Memorial Day, men Asienbörserna handlades överlag högre på tisdagen. I den tidiga terminshandeln på tisdagsmorgonen svensk tid låg USA-terminerna på plus 0,2-0,3 procent.

Nyheter i handelsfrågan står fortsatt i fokus. Donald Trump indikerar vid ett besök i Japan att USA inte är redo att sluta ett avtal med Kina och att tullarna lätt kan höjas. På andra områden finns lite mer positiva signaler. USA-presidenten öppnade för ett avtal med Japan i augusti, även om mycket återstår att göra och från Kanada kommer signaler om att de är redo att ratificera USMCA, avtalet som ska ersätta Nafta.

Flygbolaget SAS resultat före skatt blev -1.216 miljoner kronor (-488) i det andra kvartalet februari-april, att jämföra med ett snittestimat på -805 miljoner enligt Infront Datas enkät med tre respondenter. SAS skriver att det andra kvartalet påverkades negativt av pilotstrejken i slutet av april med 430 miljoner kronor.

Flygbolaget spår nu att det blir "utmanande" att nå ett positivt resultat före skatt och jämförelsestörande poster under innevarande räkenskapsår, 2018/2019.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra nådde ett resultat efter skatt på 90,4 miljoner kronor i fjärde kvartalet 2018 (98,2). En utdelning om 4:50 kronor per aktie föreslås och den kommer att överföras till aktieägarna genom ett inlösenprogram.

Dometic, som tillverkar produkter till bland annat husvagnar och husbilar, håller kapitalmarknadsdag på tisdagen. Vidare på bolagsfronten lägger investmentbolaget Lundbergs fram kvartalsrapport vid lunchtid.

Massa- och pappersbolaget Stora Enso avser att investera drygt 3,7 miljarder kronor i finländska Uleåborg, där en pappersmaskin ska konverteras till produktion av förpackningsmaterial.

Gamingbolaget Paradox operativa chef Mattias Lilja har sålt 35.000 aktier i gamingbolaget, motsvarande lite drygt halva sitt innehav, enligt Finansinspektionens insynslista. Aktierna såldes den 27 maj för totalt nära 5 miljoner kronor.

Vertiseit, som säljer digitala lösningar för att stärka kundupplevelsen i butiker, gör debut på First North. Teckningskurs i den nyemission som gjordes inför listningen låg på 15:30 kronor. Länk till Nyhetsbyrån Direkts tv-intervju med Vertiseits vd och storägare Johan Lind: https://www.youtube.com/watch?v=Lr9nAGwheyw&feature=youtu.be

Rekommendationer

* Danske Bank ser en betydande risk för att den norska sportbutikskedjan XXL behöver göra en nyemission och sänker därför sin rekommendation för aktien till sälj, från tidigare behåll. Riktkursen sänks från 33 till 17 norska kronor.

* Barclays Capital höjer riktkursen för Fabege till 160 kronor från 150 kronor. Rekommendationen övervikt upprepas, enligt Bloomberg.

* Morgan Stanley höjer riktkursen för Tele2 till 160 kronor från 150 kronor, enligt Reuters. Rekommendationen övervikt upprepas.

* Jefferies International höjer riktkursen för Munters till 44 kronor från 36 kronor. Rekommendationen behåll står fast, enligt Reuters.

Makroagendan

* ESV: statsbudgetens månadsutfall kl 9.00

* KI: konjunkturbarometern kl 9.00

* SCB: hushållsutlåning april kl 9.30

* SCB: detaljhandel april kl 9.30

* SCB: export och import av varor mars kl 9.30

* SCB: handelsnetto april kl 9.30

* SCB: varuexport och varuimport, volym, 1 kv kl 9.30

* EMU: penningmängd M3 april kl 10.00

* EMU: barometerindikator maj kl 11.00

* EMU: indikator företagsklimatet maj kl 11.00

* USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

* USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

* USA: S&P/CS husprisindex mars kl 15.00

* USA: hushållens konfidensindikator maj kl 16.00

* USA: Dallas Fed index maj kl 16.30

På måndagen vände Stockholmsbörsen en inledande uppgång till en nedgång och storbolagsindexet OMXS30 stängde på minus 0,2 procent.