BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NED EFTER INDUSTRIVARNINGAR OCH FED-BESKED

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
19 sept. 2019, 08.28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att öppna lätt ned på torsdagen, efter att amerikanska centralbanken Federal Reserve sänkt räntan med 25 punkter och industrikonglomeratet Wärtsilä och stålbolaget US Steel vinstvarnat under onsdagen.

Storbolagsindexet OMXS30 såg med en dryg halvtimme kvar till öppning ut att öppna 0,2 procent ned. Utvecklingen för Europas börser såg ut att bli likartad.

Vinstvarningar från finländska industrikoncernen Wärtsilä, konkurrent till Alfa Laval, på onsdagseftermiddagen och US Steel, konkurrent till SSAB, sent på onsdagskvällen kan komma att sätta spår i börslistorna.

I US Steels vinstvarning hänvisas bland annat till en försämrad marknad i Europa. Guidningen för justerat ebitda sänktes till 115 miljoner dollar, 40 procent lägre än Bloombergs analytikerkonsensus om 190 miljoner dollar. Turbulensen väntas också fortsätta pressa resultatet under resten av året, skriver US Steel. Aktien var ned 3,9 procent vid stängning och föll ytterligare 7,7 procent i efterhandeln.

Wärtsiläs varning strax före 17-tiden på onsdagen kom med hänvisning till svagare orderingång än väntat inom marin- och energiaffärsområdena. Investor är med 17,7 procent storägare i Wärtsilä, vars aktie slutade 12,5 procent ned på Helsingforsbörsen på onsdagen. Handelsbankens analytiker noterar att orderingången var särskilt svag, men att det inte är helt oväntat givet en ökad marknadsosäkerhet.

Wärtsiläs finanschef Arjen Berends säger till DI att beslutsfattandet inom både marin- och energisegmentet har gått trögt ett tag, på grund av osäkerhet kring teknologier, miljöregler och var framtiden ligger.

"På marinsidan är varvskontrakteringen på kanske inte rekordlåga nivåer men åtminstone på lägre nivåer än vad jag kan minnas", sade han.

På frågan om det går att tolka in en omedelbar koppling mellan vinstvarningen och den övriga verkstadssektorn blev svaret dock nekande från finanschefen.

Givet exponering mot både energi och marin spår Morgan Stanley att Wärtsiläs varning kommer att sätta ytterligare spår i Alfa Lavals aktiekurs, som stängde onsdagens handel 4,7 procent ned.

Federal Reserve sänkte som väntat räntan med 25 punkter på onsdagen. Centralbanken ser fortsatt en "måttlig" tillväxt och såväl uttalande som prognoser visade små förändringar från mötet i juli. Börserna reagerade initialt negativt, men hittade senare fotfästet och avslutade runt noll. Asienbörserna handlades oregelbundet under morgonen.

På rekommendationsfronten har SEB Equities höjt sin rekommendation för Sobi till köp. Riktkursen sänktes dock till 215 från 221 kronor. Sobis aktie handlades upp 4,1 procent på onsdagen och stängde på 163:70 kronor.

HSBC har höjt Millicom till köp och riktkursen till 610 från 600 kronor. Stängningskurs på onsdagen var 479 kronor. HSBC inleder även bevakning av Epiroc med rekommendationen köp och riktkurs 120 kronor. Aktien stängde på drygt 100 kronor på onsdagen.

First North-listade Chromogenics, som säljer glas med kontrollerbart värme- och ljusinsläpp, vinstvarnar för helåret 2019. Bolaget räknar med att omsättningen för året kommer in mellan 45-50 miljoner kronor gentemot tidigare prognos om 80 miljoner kronor. Aktien noterades till kursen 8:50 kronor i mars 2017. Stängningskursen på onsdagen var 0:52 kronor.