BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NEDÅT PÅ TISDAGEN

Telegram från Direkt / Omni Ekonomi
18 febr. 2020, 08.42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda tisdagens handel på minussidan.

I coronovirusets spår vinstvarnade Apple sent på måndagskvällen. Iphonetillverkaren Apple räknar inte med att nå sin intäktsprognos för det första kvartalet. Coronavirusets utbrott har lett till lägre produktion och minskad efterfrågan på Iphone.

Från andra sidan Atlanten finns annars mindre vägledning än vanligt eftersom USA-börserna var helgstängda på måndagen men Asienbörserna har visat mestadels nedgångar på tisdagen.

Antalet dödsfall från coronaviruset i Kina har nått 1.873 och antalet smittade har stigit till 73.335, uppger Kina, enligt Bloomberg News. Samtidigt uppger Kina att en studie visar att de allra flesta som smittats av coronaviruset endast blir lätt sjuka.

Vid 8.30-tiden låg terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 på minus 0,7-0,8 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en öppning nedåt med 0,7 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. USA-terminerna befanns sig också på minus på morgonen svensk tid.

Bland svenska nyheter har kundanskaffningsbolaget Catena Media vinstvarnat på tisdagsmorgonen. En lång rad bokslutsrapporter har också trillat in, mestadels från mindre och medelstora bolag.

Hotelloperatören Scandics justerade ebitda-resultat låg på 504 miljoner kronor för fjärde kvartalet, vilket var lägre än Infronts snittestimat 535 miljoner. Utdelningen på 3:70 kronor var lite under förväntan. Scandic Hotels märker inte av någon större coronaeffekt och räknar med en fortsatt stigande efterfrågan och ökande omsättning för jämförbara enheter i intervallet 1-3 procent under första kvartalet. Bolaget har också kapitalmarknadsdag på tisdagen.

Gamingbolaget Paradox resultat före skatt på 157 miljoner kronor i fjärde kvartalet och omsättningen på 381 miljoner var båda högre än väntat i Bloombergs sammanställning. Rörelseresultatet påverkas dock positivt av en omvärdering av villkorad köpeskilling kopplad till förvärvet av Harebrained Schemes om 44 miljoner kronor.

Konsultföretaget BTS ökade sitt resultat i fjärde kvartalet till 80 miljoner kronor (70) och höjde utdelningen. Under 2020 förväntar sig BTS ett resultat före skatt som är bättre än året innan.

Priset i fastighetsbolaget Nyfosas riktade nyemission, som aviserades efter börsstängning på måndagen, blev 93 kronor per aktie. Det motsvarar en rabatt om cirka 3 procent mot måndagens stängningskurs.

Även Spotlightlistade Ambia Trading gör en riktad nyemission, på 2,4 miljoner kronor till Recall Capital Nordic. Kursen på 5:00 kronor innebär en rabatt på 6,5 procent jämfört med måndagens stängning.

På Oslobörsen handlas Equinor utan rätt till utdelning om 0:26 dollar från och med tisdagen.

Makroagendan

* SCB: arbetslöshet januari kl 9.30

* RGK: prognos statsupplåning kl 9.30

* Riksbanken: reparesultat kl 10.15

* Storbritannien: arbetslöshet december kl 10.30

* Tyskland: ZEW-index februari kl 11.00

* USA: Empire manufacturing index februari kl 14.30

* USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

* USA: NAHB husmarknadsindex februari kl 16.00

* Riksbanken: Stefan Ingves talar om ekonomiska utsikter i New York kl 18.30

* EU: Ekofinmöte i Bryssel