Detta är en artikel från Direkt.

EKONOMI: STÄNGA NED HÅRT KORT TID BÄTTRE STRATEGI – CALMFORS

Telegram från DIREKT / Omni Ekonomi
20 November 2020, 12.47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tvärtemot den svenska strategin med mindre strama åtgärder under en längre tid verkar det bättre för såväl att begränsa smittspridning som för ekonomin att stänga ned hårt under en kortare tid för att få smittan under kontroll och sedan kunna öppna upp igen.

Det sade ekonomiprofessor Lars Calmfors vid ett seminarium anordnat av Stockholms handelskammare på fredagen.

"Jag tror att det skulle vara klokt att sätta in striktare åtgärder nu. Jag tror att det skulle kunna få ned smittspridningen mycket snabbare. Ju närmare vi kommer ett vaccin desto lättare tycker jag också att det blir att ta kostnaderna för en kortare nedstängning", sade han.

Han sade att en studie från IMF visat att milda restriktioner inte verkar ge så mycket resultat i form av minskad smittspridning, samtidigt som de ändå kommer med ganska höga ekonomiska kostnader.

"Det verkar krävas ganska mycket för att få en ordentlig effekt på smittspridningen. Begränsade effekter verkar vara ineffektiva. Serverar man inte alkohol efter klockan 22, dricker man kanske och smittar desto mer före 22. Men de ekonomiska effekterna av även begränsade restriktioner kan vara betydande", sade han.

Lars Calmfors sade att om dessa resultat är riktiga vore det bättre att lägga om den svenska strategin mot en kort tid med hårda restriktioner.

"Som jag ser det har Sverige helt klart grovt misslyckats med sin oförsiktiga strategi, som lett till många döda. Vi måste prova motsatt approach nu och snarare vara överförsiktiga under en tid. Det kommer att kosta på ekonomiskt så det måste kombineras med kraftigt utökade stöd för att inte företag ska gå omkull och vi ska få många arbetslösa. Det krävs också för att få acceptans för en sådan strategi", sade han.